USA, Británie a Francie odsoudily vraždu Japonce islamisty z IS

Západ ostře odsoudil vraždu japonského rukojmího, kterou v sobotu oznámila extremistická organizace Islámský stát (IS). Spojené státy, Británie a Francie označily zločin za "ohavný" a "opovrženíhodný". K odsouzení činu se připojilo i Jordánsko, které zároveň uvedlo, že učiní vše, co je v jeho silách, aby osvobodilo svého vojenského pilota, který před časem také padl do rukou IS.

„Spojené státy odsuzují brutální vraždu japonského občana a novináře Kendžiho Gotóa teroristickou skupinou IS,“ uvedl americký prezident Barack Obama ve svém prohlášení. „Solidárně odsuzujeme s (japonským) předsedou vlády (Šinzóem Abem) a japonským lidem tento barbarský čin,“ dodal.

Islamisté působící v Sýrii a v Iráku v sobotu oznámili, že zabili druhého z obou svých japonských zajatců, které unesli v Sýrii. Oba zavraždili v průběhu jednoho týdne.

Brutální, děsivá vražda

Francouzský prezident François Hollande akt označil za „brutální vraždu“. Prezident republiky odsuzuje co nejdůrazněji brutální vraždu japonského občana Kendžiho Gotóa Islámským státem, uvedl v komuniké Elysejský palác. Hlava francouzského státu dodala, že Francie a Japonsko, které spojuje oboustranné přátelství, budou i nadále spolupracovat na dosažení míru na Blízkém východě a na tom, aby byla zlikvidovány teroristické skupiny.

Britský premiér David Cameron označil vraždu za „děsivou“. „Důrazně odsuzuji to, co se zdá být ohavnou a otřesnou vraždou Kendžiho Gotóa,“ napsal Cameron ve svém prohlášení. „Je to opětovná připomínka toho, že IS je ztělesněním zla, které nebere ohled na lidské životy,“ dodal.

Terorismu neustoupíme

Japonsko v reakci na vraždu projevilo rozhořčení, ale zároveň zdůraznilo, že terorismu neustoupí. „Nikdy teroristům neodpustíme,“ reagoval viditelně pohnutý japonský premiér Abe. Otřesena byla podle médií i japonská veřejnost, která se doposud cítila před dopady blízkovýchodního terorismu více vzdálená.

„USA budou po boku široké koalice spojenců a partnerů pokračovat v přijímání rozhodných opatření k oslabení a nakonec i zničení IS,“ slíbil také Obama. Mezinárodní koalice pod vedením Spojených států provádí nálety proti pozicím IS od 8. srpna v Iráku a od 23. září také v Sýrii.

USA budou po boku široké koalice spojenců a partnerů pokračovat v přijímání rozhodných opatření k oslabení a nakonec i zničení IS

Americký ministr obrany Chuck Hagel upozornil, že zabití obou japonských rukojmích „připomíná světu, jakému nebezpečí čelí s Islámským státem“. Zároveň to podle něho posiluje závazek koalice, aby dál usilovala o rozdrcení IS. Také americký ministr zahraničí John Kerry se připojil k odsouzení násilného činu.

Radikálové za rukojmí chtěli 200 milionů dolarů, které měly být vyplaceny do pátku 23. ledna. Japonsko ale odmítlo peníze vyplatit. Kromě Japonce islamisté nadále zadržují také jordánského armádního pilota. IS hrozí jeho zabitím, pokud jej Ammán nevymění za iráckou teroristku, která je v Jordánsku uvězněna. Mluvčí jordánské vlády ujistil, že bude učiněno vše pro jeho vysvobození. Jordánsko je podle agentury Reuters stále připraveno výměnu provést.