USA chtějí zregulovat břidlicový boom

těžba břidlicového plynu

těžba břidlicového plynu Zdroj: profimedia.cz

Budoucnost fosilních paliv patří nekonvenčním zdrojům. Alespoň v Severní Americe to platí bez výjimky. Zatímco většina ropy proudí do amerických potrubí z kanadských dehtových písků, samotné USA se topí v zemním plynu. Nové techniky těžby zpřístupnily dříve nedostupné zásoby uložené v břidlicovém podloží a neexistující regulace udělala během několika let z jejich těžby výnosný byznys se stovkami hráčů.

Nekonvenční plyn v USA pokrývá už dvě pětiny poptávky a celkově Spojené státy denně vytěží o 85 milionů kubických metrů suroviny více, než spotřebují. Při současném tempu spotřeby mají USA zásoby plynu na nejméně sto let. To se odráží na jeho ceně, která je čtvrtinová oproti situaci před pěti lety.

Čtěte také:

Břidlice by v Česku mohly pokrýt desetinu spotřeby plynu

Vstup USA na světový trh plynu může znamenat převrat

Odvážné sny o břidlicové revoluci

Břidlicový boom je však dvousečnou zbraní pro federální vládu. Na jedné straně může při vhodném využití snížit závislost na politicky citlivé ropě, na straně druhé stojí silná nedůvěra veřejnosti k problematické těžbě z břidlic. Obamova administrativa proto tento měsíc začala s prosazováním legislativy, která má takzvané frakování zprůhlednit. „Chceme přijít s předpisy, které posílí důvěru veřejnosti ve frakování a další technologie, jež budou hrát klíčovou roli pro naši energetickou bezpečnost,“ cituje agentura Reuters úředníka z ministerstva pro přírodní zdroje.

Ačkoli je zemní plyn „nejzelenějším“ fosilním palivem, těžba z břidlic je kontroverzní právě svou environmentální náročností. Tuny chemicky obohacené vody se pod tlakem vhánějí do podzemních vrtů, ve kterých naruší strukturu břidlice a uvolní „lapený“ plyn.

Washington chce uzákonit povinnost těžebních firem zveřejňovat kompletní složení použitých chemikálií a zabránit jejich prosakování do půdy a podzemních vod, k čemuž došlo například ve Wyomingu.

Ještě přísněji se k těžbě staví některé státy. Novoanglický Vermont minulý týden jako první těžbu břidličného plynu zcela zakázal, byť jen symbolicky. Sám totiž žádná ložiska zemního plynu nemá. Již dříve ale vyhlásily moratorium na frakování kvůli ekologickým obavám New York a Maryland.

Břidlice ve světě

Ložiska břidlicového plynu se vyskytují celosvětově, v mnoha případech dokonce rovnoměrněji rozvrstvená než klasický zemní plyn. V Evropě ale rozvoj těžby naráží na přísnější regulaci. Také Austrálie váhá. S vlastní těžbou naopak brzy hodlá začít Čína. Tamní energetický gigant Sinopec tento týden oznámil červnové zahájení operací v břidlicových ložiskách v provincii Sečuan.