USA hrozí náraz na dluhový strop

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Amerika začíná odpočítávat. Při současném výdajovém tempu totiž za 50 dnů narazí na dluhový strop. Trhy očekávaly, že Amerika s penězi vyjde až do poloviny listopadu. Politici tak mají o měsíc méně času se dohodnout na navýšení dluhu.

Jednání jsou zatím na mrtvém bodě a situace začíná připomínat rok 2011. Tehdy Amerika poprvé v historii přišla o top rating agentury S&P a padající akcie na obou březích Atlantiku zavzpomínaly na krizový rok 2009.

„Předpokládáme, že dluhový limit bude dosažen v polovině října,“ uvádí americký ministr financí Jack Lew. To by Amerika měla dosáhnout maximálního možného zadlužení v objemu 16,7 bilionu dolarů. „Pravděpodobnost, že USA narazí na dluhový strop, je nízká. Američtí politici v minulosti prokázali značnou invenci, jak se tomuto problému vyhnout a odložit jej. S takto nastaveným očekáváním by trhy neměly silněji reagovat,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Dluhový strop USADluhový strop USA

Dluhová neuróza však přichází v ten nejméně vhodný okamžik a číše investorské trpělivosti může přetéci. „Trhům vládne nejistota ohledně Fedu i vývoje na Blízkém východě, září je navíc pro americké akcie nejhorším měsícem v roce,“ upozorňuje na negativní tržní konstelaci Jiří Zendulka z BH Securities. Trhy si zoufají už nyní. Akciový index Dow Jones má nakročeno k nejhorší letošní měsíční výkonnosti.

Když se politici do poloviny října nedohodnou, čeká USA život z ruky do úst. Stát může v takovém případě utratit jen to, co mu ten který den přijde na účet od daňových poplatníků. Když bude nejhůře, leží v šuplíku bizarní alternativa: vydání miliardové platinové mince a její výměna za hotovost u centrální banky. Ačkoli ministerstvo použití tohoto nástroje zpochybnilo, podle hlasů řady vlivných zámořských akademiků jde o elegantní možnost, jak se vyhnout politické diskuzi.