USA podle ruských diplomatů zacházejí s Butem jako s teroristou

Viktor But

Viktor But Zdroj: profimedia.cz

Ruští diplomaté dnes obvinili americkou justici, že odsouzeného obchodníka se zbraněmi Viktora Buta vězní v cele pro teroristy a poškozuje jeho zákonná práva. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na nejmenované pracovníky ruského velvyslanectví ve Washingtonu. But si od dubna odpykává trest 25 let vězení ve věznici Marion v americkém státě Illinois.

Bývalý vojenský tlumočník But, který si vysloužil přezdívku „obchodník se smrtí“, se podle amerických vyšetřovatelů od 90. let minulého století podílel na pašování zbraní, které dodával do konfliktních oblastí v Africe, Jižní Americe a na Blízkém východě. Zadržen byl v roce 2008 v Thajsku, když padl do pasti zosnované americkými agenty. Rusko proti jeho vydání z Thajska do USA i proti jeho zatčení a odsouzení důrazně protestovalo.

Podle ruských diplomatů byl nedávno But uvržen do samotky a jeho komunikace s okolím byla omezena. Má prý právo jen na jeden telefonát týdně a dvě osobní setkání s rodinou měsíčně. Kvůli špatné stravě výrazně zhubnul a stěžuje si na bolesti zubů. K dispozici má televizor, který ale podle agentury ITAR-TASS vysílá jen „americkou propagandu“. Podle ruských diplomatů je nicméně But „nezlomen a trvá na své nevině“.

V Rusku i v USA se od okamžiku Butova odsouzení spekuluje o jeho vydání do Ruska či o výměně za americké špiony zadržované v Rusku. Butovi američtí obhájci spoléhají na to, že spíše než s využitím právních prostředků dosáhnou Butova vydání politickou dohodou mezi Ruskem a USA.

Pokud by k dohodě o Butovu vydání či výměně nedošlo, měl by podle odhadu amerických médií ruský podnikatel strávit ve vězení 18 let s přihlédnutím k dosavadní délce vazby v New Yorku a v Thajsku a s ohledem na to, že by mu měl být trest zkrácen za dobré chování.