USA předhodnotí situaci v Afghánistánu, možná se budou stahovat pomaleji

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Efren Lopez, U.S. Air Force

Spojené státy zvažují, že v zájmu afghánské bezpečnosti zpomalí svůj plánovaný odchod z této středoasijské země, prezident Barack Obama v této věci ale zatím nerozhodl. Prohlásil to nový americký ministr obrany Ash Carter, který dnes zahájil své působení na mezinárodní scéně cestou do Afghánistánu. Zde se setkal s americkými vojáky a afghánskými představiteli, mimo jiné i s afghánským prezidentem Ašrafem Gháním. Informovala o tom agentura AP.

Za nový „jmenovatel“ nového amerického přístupu je podle Cartera přesvědčení, že jednotná afghánská vláda otevřela možnosti rozvoje nejen v politické oblasti, ale i v otázkách bezpečnosti. Někdejší afghánský prezident Hamíd Karzáí v minulosti Spojené státy opakovaně kritizoval, jeho nástupce Ghání a premiér Abdulláh Abdulláh ale přislíbili lepší spolupráci s Washingtonem, která by měla přispět ke stabilizaci země.

Ghání se v březnu chystá navštívit USA, kde by měl s Obamou jednat o další budoucnosti amerických vojsk v zemi.

Afghánské bezpečnostní síly se značně zlepšily, ale země se stále potýká s povstaleckou válkou 13 let poté, co invaze vedená Spojenými státy svrhla vládu radikálního hnutí Taliban.

Mnoho Afghánců se obává, že Obama riskuje návrat násilností v iráckém stylu, když chce letos snížit zbylý počet asi 10 tisíc amerických vojáků na polovinu, a úplně ukončit vojenskou misi do konce roku 2016.

Hlavní mise skončila v prosinci

Americké síly ukončily svou hlavní bojovou misi loni v prosinci. V malém počtu ale vojáci v zemi zůstali, aby dál pomáhali ve výcviku Afghánců a prováděli protiteroristické údery proti extremistickým skupinám.

Za Obamovy vlády je Carter už čtvrtým ministrem obrany; působil už jako „číslo dvě“ v hierarchii Pentagonu a je pokládán za technokrata, nepříliš ostříleného na mezinárodní scéně.