USA připravují další sankce proti Íránu

Nový íránský prezident Hasan Rúhání

Nový íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk

Americká Sněmovna reprezentantů odhlasovala další sankce proti Íránu, jež mají podstatně snížit jeho příjmy z ropy. Postihy však ještě musí schválit Senát a podepsat prezident Barack Obama.

Experti i zástupci Bílého domu tvrdí, že krok zákonodárců byl nešťastně načasovaný. V sobotu totiž do funkce íránského prezidenta nastoupí Hasan Rúhání, od něhož se čekají reformy.

Sankce jednotlivým zemím jasně stanovují, o kolik by měly snížit odběr ropy od Teheránu, pokud nechtějí mít s USA problémy. Kdyby byly sankce zavedeny a dodržovány, snížil by se íránský export o další milion barelů denně, tedy takřka na nulu. Skeptici jsou však k jejich vymahatelnosti skeptičtí, hodně podle nich bude záležet na tom, jak se k americké aktivitě postaví Čína.

Peking loni dovoz perské suroviny o pětinu snížil. Bylo to ale spíše dáno přepravními problémy a tím, že špatné situace Teheránu využíval k vyjednávání o lepších podmínkách. Letos dodávky do Číny silně kolísají.

Problematické navíc je, že návrh postihů byl připraven před íránskými prezidentskými volbami, od nichž se nečekala žádná změna. Překvapivý vítěz Rúhání ale přinesl naději na ústupky v otázce jádra. „Samozřejmě, že je náš nukleární program plně transparentní, ale jsme připraveni ukázat více otevřenosti. Zvýšíme vzájemnou důvěru mezi Íránem a dalšími zeměmi,“ slíbil nastupující prezident.

Z USA zaznívají hlasy, že schválení sankcí může otevírající se dveře okamžitě přibouchnout. Obama není proti tvrdým sankcím z principu, rád by dal ale nejdřív Rúhánímu šanci. „Vysíláme nebezpečný signál, který omezuje schopnost nalézt diplomatické řešení ohledně íránských jaderných zbraní,“ poznamenal Jim McDermott, který jako jeden z pouhých dvaceti zákonodárců hlasoval proti.

Republikáni jsou však ohledně změn skeptičtí. „Írán možná má nového prezidenta, ale jeho pochod k jadernému programu pokračuje,“ tvrdí šéf zahraničního výboru sněmovny Ed Royce.

Miroslav Zámečník: Írán - země ve stínu embarga