USA: Příznivá data z trhu práce nepřesvědčila

nezaměstnanost

nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu klesla na 7,7 procenta, zatímco analytici oslovení agenturou Reuters očekávali 7,9 procenta. Nečekaně pozitivní data z amerického trhu práce však finanční trhy k růstu nepřiměla.

Největší ekonomika světa v minulém měsíci vytvořila 146 tisíc nových pracovních míst. Analytici přitom očekávali přírůstek pouze 93 tisíc pracovních pozic. Ukázalo se, že hurikán Sandy nakonec nepůsobil na americký trh práce zdaleka tak silně, jak se očekávalo. Vzhledem k dalším okolnostem ovlivňujícím finanční trhy však ani překvapivě dobrá data z amerického trhu práce růst na akciových trzích nezpůsobila. Kombinace obav o vývoj evropské ekonomiky a fiskálního útesu ve Spojených státech nakonec převážila a držela jakoukoliv rallye na trzích na uzdě.

Panevropský index FTSE Eurofirst 300 posílil o jedno procento, americký index S&P 500 přidal 0,3 procenta a rostl na 1417 bodů. Rostly také výnosy desetiletých amerických dluhopisů, a to o tři desetiny procenta na 1,62 procenta a barel ropy Brent podražil o čtyři desetiny procenta na 107,23 dolaru. Naopak německý index DAX či pražský PX oslabily o 0,22, respektive o 0,6 procenta.

Počet nezaměstnaných v listopadu klesl přibližně o 200 tisíc osob, pracovní síla se však opět ztenčila, a to o 350 tisíc Američanů. Opět tak přibylo obyvatel Spojených států nevěřících v nalezení práce, kteří hledání vzdali.

Míra nezaměstnanosti v USAMíra nezaměstnanosti v USA | E15

Pozitivní zprávou o ekonomice tak zůstává jen snížení počtu lidí pracujících na částečný úvazek. Nad tím se na Twitteru pozastavil i Bill Gross ze společnosti Pimco, která spravuje největší dluhopisový fond na světě. Gross doporučil mít se na pozoru, pokud trhy reagují růstem kvůli zprávě, že 350 tisíc lidí vzdalo hledání práce v době přetrvávající hospodářské krize v Evropě a zpomalení ve Spojených státech.

Poslední dobou nepřicházejí ze starého kontinentu dobré zprávy. ECB ve čtvrtek snížila výhled růstu ekonomiky eurozóny a v příštím roce čeká pokles hospodářství o 0,3 procenta oproti původně odhadovanému půlprocentnímu růstu. V pátek pak Bundesbank snížila očekávaný růst německé ekonomiky pro příští rok z 1,6 procenta na pouhé 0,4 procenta. Euro v pátek vůči dolaru oslabilo v USA o 0,3 procenta.

Nezaměstnanost v EU je téměř na 11 %