USA si přifouknou ekonomiku o tři procenta. Začnou jinak měřit HDP

USA (profimedia.cz)

USA (profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Američané mají nový způsob měření velikosti své ekonomiky. Do výkonu hospodářství nově započítávají například také výdaje za vědu a výzkum nebo třeba licenční poplatky za hollywoodské filmy. Nová metoda měření nafoukla velikost amerického HDP o tři procenta. Zapojení těchto odvětví do HDP má lépe odrážet realitu 21. století.

Jde o největší aktualizaci metody výpočtu HDP od zahrnutí počítačového softwaru v roce 1999, řekl deníku Financial Times (FT) Brent Moulton z amerického Úřadu pro ekonomickou analýzu (BEA). „Tyto změny implementujeme zpětně v čase až do roku 1929. Takže se dá říci, že zásadně přepisujeme ekonomickou historii,“ řekl listu Moulton.

Tyto změny ovlivní vše – od míry HDP v jednotlivých amerických státech až po míru inflace, který sleduje Fed. Ekonomové budou muset přehodnotit přístup k mnoha věcem: od zisku firem až po příčiny ekonomického růstu. USA se přijetím těchto změn stávají první zemí, která vypočítává hospodářský výkon dle nového mezinárodního standardu pro výpočet HDP, takzvaného „UNSNA“, který vypracovává OSN.

„Započítáváme výzkum a rozvoj, a pak také kategorii známou jako zábavní, literární a umělecké originály. Sem patří třeba originální filmové snímky, televizní programy, knihy nebo zvukové nahrávky,“ uvedl Moulton.

V současné době se například tržby z prodeje iPadu od firmy Apple do HDP započítávají, výzkum potřebný k vyvinutí přístroje však nikoli. Výzkum neboli „R&D” se odteď bude počítat jako investice, což k velikosti americké ekonomiky přidá zhruba 2 procenta.

Ve výsledku tak prudce vyskočí HDP malých států, na jejichž území probíhá vojenský výzkum, v jiných se nezmění vůbec. Třeba hrubý domácí produkt Nového Mexika vyskočí vlivem započítání R&D o 10 procent, Marylandu o 6 procent, Louisiany o pouhých 0,6 procenta.

O další půlprocento zvětší ekonomiku USA kreativní díla. Třetina z toho připadne na filmy, třetina na televizní programy, zbytek na ostatní umělecké žánry. Podle Steva Landefelda, ředitele BEA, je těžké předvídat celkový vliv nového měření. Revize podle něj těžko změní celkový obrázek ekonomiky a toho, čím procházela v posledních letech. „Nehledal bych žádné zásadní změny v trendech nebo cyklech,“ řekl pro FT.

Změny začnou platit v červenci.