USA začnou zveřejňovat počty obětí svých protiteroristických úderů

dron typu Heron

dron typu Heron Zdroj: Georges Seguin (Okki), CC BY-SA 3.0, wiki

Spojené státy budou pravidelně zveřejňovat počty a další údaje o lidech, kteří zahynuli při protiteroristických úderech americké armády ve světě. Oznámila to bezpečnostní poradkyně prezidenta Baracka Obamy Lisa Monacová, podle níž chce Washington dosáhnout větší transparentnosti svých vojenských zásahů. Nové opatření se nebude týkat válečných oblastí jako je Sýrie, Irák či Afghánistán.

USA podle Monacové v nejbližších týdnech zveřejní veškerou bilanci obětí svých útoků od začátku Obamovy vlády v roce 2009. Statistiky budou zahrnovat jak bojovníky, tak civilisty, kteří zahynuli při útocích bezpilotních letounů či dalších protiteroristických akcích v řadě zemí světa. Podle AP půjde například o Pákistán, Libyi, Jemen, Somálsko a další státy.

„Víme, že větší transparentnost je nejen cílem, ale i nejlepším způsobem, jak udržet legitimitu našich protiteroristických akcí a širokou podporu našich spojenců,“ řekla Monacová. Obamova vláda dlouhodobě čelí kritice nevládních organizací za to, že po útocích bezpilotních letounů tají civilní oběti, kterým se v úředním jazyce říká „vedlejší škody“.

V roce 2013 se v médiích objevila zpráva na základě uniklých tajných dokumentů, podle níž byly při útocích na pákistánských kmenových územích zabity stovky lidí, údajně řadových povstalců, zatímco USA tvrdily, že drony útočí pouze na známé vůdčí postavy teroristických organizací. Podle Monacové budou od nynějška americké úřady zmíněné statistiky zveřejňovat každoročně.