USA zesílí podporu rebelů v Sýrii, mají dostat pod tlak Islámský stát

Ashton Carter (na snímku z roku 2013)

Ashton Carter (na snímku z roku 2013) Zdroj: CTK

Spojené státy zvyšují tlak na radikály z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a v Iráku. Kongresmanům to řekl americký ministr obrany Ashton Carter, podle něhož armáda zesílí letecké údery i pozemní operace určené k podpoře místních opozičních sil.

Strategii v Sýrii a Iráku shrnul Carter do takzvaných tří R, což jsou podle něj Rakka, Ramádí a razie. Upřesnil, že Spojené státy podpoří syrskou opozici bojující proti IS v provincii Rakka a také irácké jednotky bojující o Ramádí, které je správním střediskem provinci Anbár.

„Nebudeme se rozpakovat podpořit vhodné partnery v útocích proti IS, případně provést přímo takové mise, ať už jde o letecké údery či přímé akce na zemi,“ řekl Carter v Kongresu.

Carter neupřesnil, za jakých okolností mohou americké síly podnikat vlastní operace na zemi, pouze řekl, že žádný cíl není pro americké vojsko nedosažitelný, jakmile je lokalizován. Dodal také, že Američané již podnikli v Sýrii několik zvláštních operací.

Podle Cartera se zvýší počet letounů zapojených do úderů proti IS a zároveň vzroste jejich frekvence. Uvedl také, že koalice pod vedením USA se chce díky lepším zpravodajským informacím z terénu zaměřit více na klíčové cíle IS a také na ropné obchody radikálů. Právě prodej ropy je považován za jeden z hlavních pilířů ekonomické infrastruktury IS.

Americké spory s Moskvou trvají

Spolu s Carterem v Kongresu vypovídal také nový předseda sboru náčelníků štábů americké armády Joseph Dunford. Ten v senátním výboru pro armádu řekl, že by zvážil doporučit nasazení amerických sil po boku iráckých jednotek, pokud by to zvýšilo šanci na porážku radikálů.

Dunford také zmínil čtyři důvody možného přínosu nasazení amerických jednotek v Iráku. Za prvé by to podle něj utužilo soudržnost celé vojenské operace, dále by to zajistilo logistickou efektivitu, podpořilo zpravodajskou činnost a také zlepšilo součinnost jednotlivých typů vojsk.

Američané vedou koaliční síly, které útočí proti pozicím IS na jím ovládaných územích obou států. K pozemním akcím dosud sahají pouze výjimečně jako nedávno při osvobození sedmi desítek rukojmích na severu Iráku. Podobné operace by se podle Cartera měly opakovat. O přímém nasazení vojáků do boje v terénu Washington neuvažuje a dál počítá pouze s výcvikem iráckých a kurdských jednotek.

Vedle USA a spojenců se nedávno do leteckých útoků v Sýrii zapojilo i Rusko, které však útočí i na opoziční síly a vysloužilo si za to ostrou kritiku Washingtonu. Carter dnes prohlásil, že Spojené státy nedovolí Moskvě narušit průběh a rozsah amerických akcí proti IS.