Úspěšný návrat: Ruský Sojuz dopravil trojici kosmonautů z ISS bezpečně na Zemi

Sojuz TMA-6

Sojuz TMA-6 Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Dopravní kosmická loď Sojuz-TMA-15M s třemi kosmonauty z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na palubě úspěšně přistála v Kazachstánu. Kosmonauti se vrátili na Zemi po sedmiměsíčním pobytu v kosmu, který byl oproti původním plánům zhruba o měsíc delší. Ruský aparát se od spojovacího uzlu ISS odpojil dnes v poledne bez jakýchkoli technických potíží, posádka se podle ruských dispečerů cítí dobře.

Američan Terry Virts, Italka Samantha Cristoforettiová a Rus Anton Škaplerov se na Zemi vrátili po 199 dnech, tedy o měsíc později, než bylo původně plánováno. Důvodem byla porucha nosné rakety nákladní lodi Progress z konce dubna, po níž musela ruská agentura Roskosmos upravit harmonogram prakticky všech letošních startů.

Návrat trojice už neohrozila nejnovější komplikace, když posádka ISS v noci na středu musela korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu. Tu narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Na ISS nyní budou, a to celý rok, Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Šest měsíců s nimi stráví další ruský kosmonaut Gennadij Padalka.

Sojuz kolem 15:00 SELČ zapnul ve výšce asi 350 kilometrů nad zemí brzdící motory a v jedenáctikilometrové výši pak otevřel přistávací padák. Samotné přistání proběhlo tradičně asi 145 kilometrů jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan.

Italka Samantha Cristoforettiová se navíc vrací s nečekaným světovým rekordem - stala se ženou s historicky nejdelším pobytem ve vesmíru, kde pobývala dohromady 199 dní. Předchozí rekord se 195 dny držela Sunita Williamsová.

Samantha Cristoforetti v návratovém moduluSamantha Cristoforetti v návratovém modulu | NASA Samantha Cristoforetti ve vyhlídce z ISS