Útočník zabil v Kodani dva lidi, střílel v kavárně a u synagogy

Střelba v dánské Kodani

Střelba v dánské Kodani Zdroj: ctk/AP

Během debaty o svobodě slova, kterou v Kodani pořádal známý karikaturista Lars Vilks, se střílelo. Zemřel jeden člověk a tři policisté byli zraněni. Pachatel údajně zvenčí zasypal desítkami střel budovu, v níž se akce konala, a poté ujel ve voze Volkswagen Polo. Atentátník následující noc ještě zastřelil mladého Žida a zranil dva policisty před synagogou.

Sobotní útok byl zaměřen proti diskusi o hranicích svobody projevu, kterou zorganizoval v Kodani švédský kreslíř Lars Vilks. O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007. Diskuze se účastnil také francouzský velvyslanec v Dánsku François Zimeray.

V noci si pak další civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Civilista zranění hlavy později podlehl.

Policie následně spustila rozsáhlou akci s cílem dopadnout pachatele. Nad ránem policisté zastřelili ve čtvrti Nörrebro na severozápadě města muže, který zahájil na členy bezpečnostních sil palbu.

kavárna Krudttoenden na severu Kodaně, kde se střílelo při akci pořádané karikaturistou Larsem Vilksemkavárna Krudttoenden na severu Kodaně, kde se střílelo při akci pořádané karikaturistou Larsem Vilksem | ctk/APMísto prvního činu: kavárna Krudttoenden na severu Kodaně (foto:ČTK/AP).

„Policie sledovala jistou adresu ve čtvrti Nörrebro. V jednom okamžiku tam přišel člověk, který mohl být pro policii zajímavý v souvislosti s vyšetřováním. Policisté ho oslovili, on na ně začal střílet a byl zabit. Žádní příslušníci policie nebyli zasaženi,“ sdělily v prohlášení bezpečnostní složky o incidentu ve čtvrti Nörrebro, která přiléhá k centru města a kde téměř 30 procent obyvatel tvoří přistěhovalci nebo jejich potomci.

Podle deníku Berlingske Tidende policie nyní vyšetřuje, zda zastřelený člověk mohl být pachatelem atentátů na debatu v kavárně Krudttönden a před synagogou.

Do velké policejní operace se přes noc zapojili těžce ozbrojení policisté a vrtulníky. Přechodně uzavřené vlakové nádraží Nörreport Station poblíž synagogy již zase funguje, oblast kolem synagogy ale ještě otevřena nebyla. Také ve čtvrti Nörrebro je stále vidět mnoho blikajících modrých světel policejních aut a zástupy policistů.

Sobotní útok na uměleckou kavárnu, kde karikaturista Vilks pořádal debatu o svobodě projevu, označily dánské úřady za terorismus. Násilí v Kodani odsoudily Spojené státy a zároveň nabídly pomoc při vyšetřování.

možný pachatel střelby v kavárně Krudttoenden na severu Kodaněmožný pachatel střelby v kavárně Krudttoenden na severu Kodaně | ctk/APMožný pachatel střelby v kavárně Krudttoenden (foto:ČTK/AP).

Útok se odehrál zhruba pět týdnů po atentátu na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při němž islamisté postříleli 12 lidí. Francouzský prezident François Hollande označil v dnešním prohlášení kodaňskou střelbu za zavrženíhodný čin. Do Kodaně má zamířit francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Šéfka dánské vlády podle tamních médií bezprostředně po útoku s Hollandem telefonicky hovořila.

Osmašedesátiletý Vilks se už v minulosti stal terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007. Kreslíř žije pod policejní ochranou.

V květnu 2010 dva muži hodili zápalné lahve do oken jeho domu. Loni v lednu byla v USA odsouzena k deseti letům vězení Američanka Colleen LaRoseová, která údajně spolu s dalšími islamisty plánovala Vilksovu vraždu.

Umění, rouhačství a svoboda slova

První incident se odehrál v kavárně Krudttoenden na severu Kodaně při pořádání akce s názvem „Umění, rouhačství a svoboda slova“. Podle stanice TV2 zůstalo v oknech kavárny asi 30 děr po kulkách a nejméně dva lidé, včetně nejméně jednoho policisty, byli vyneseni na nosítkách.

„Slyšel jsme střelbu z automatických zbraní a křik. Policie střelbu opětovala a já jsem se schoval za bar. Nemohl jsem tomu věřit, bylo to jako ve filmu,“ řekl TV2 jeden z řečníků na události Niels Ivar Larsen.

Jedna ze spoluorganizátorek akce Helle Merete Brixová řekla, že viděla kolem běžet maskovaného muže. „Rozhodně to pokládám za útok na Larse Vilkse,“ dodala. Další účastnice akce, Inna Ševčenková z hnutí Femen, na Twitteru uvedla, že v sále byly desítky lidí.

karikaturista Lars Vilkskarikaturista Lars Vilks | ctk/APKarikaturista Lars Vilks (foto: ČTK/AP)

Po lednovém útoku na redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo Vilks agentuře AP řekl, že je méně zván na přednášky, a to kvůli obavám o bezpečnost.

Dnešní útok odsoudil i devětasedmdesátiletý dánský karikaturista Kurt Westergaard. „To je přece strašné. Po tom, co se stalo v Paříži, se to možná dalo čekat, ale je to přece tak blízko. Můj první pocit byl, že jsem byl zcela rozzuřen,“ řekl agentuře DPA kreslíř, jehož karikatury proroka Mohameda otištěné v dánském listu Jyllands-Posten v roce 2005 vyvolaly násilné protesty v islámském světě.

Westergaard, který byl také terčem několika násilných útoků, přiznal, že po atentátu na Charlie Hebdo se cítí být ohroženější. Podobně jsou na tom prý i všichni jeho kolegové.

Výběr útoků islámských teroristů v Evropě v posledních letech
11. března 2004 - Po sérii pumových útoků v Madridu zemřelo 191 lidí a na 1500 dalších bylo zraněno. Sedm teroristů, včetně údajného šéfa atentátníků Maročana Džamála Ahmidama, spáchalo sebevraždu v dubnu téhož roku při zátahu policistů na jejich úkryt na předměstí Madridu.
7. července 2005 - Série čtyř bombových útoků v centru Londýna si vyžádala 56 mrtvých a na 700 zraněných; tři bomby explodovaly v metru, čtvrtý výbuch byl v dvoupatrovém autobusu. K útokům se přihlásily dvě islamistické skupiny napojené na teroristickou síť Al-Káida.
31. července 2006 - Na hlavním nádraží v Kolíně nad Rýnem umístili dva muži výbušniny v zavazadlech do regionálních vlaků směřujících do Dortmundu a Koblence. Časové nálože ale selhaly.
4. září 2007 - Německá policie zatkla při razii nedaleko od Kolína nad Rýnem tři členy takzvané Sauerlandské islamistické skupiny, kteří plánovali v roce 2007 útoky na americké vojáky v Německu. Čtvrtý člen skupiny byl dopaden v Turecku. V roce 2010 byli odsouzeni k pěti až dvanácti letům vězení.
1. ledna 2010 - Dánští policisté zmařili pokus muže ze Somálska zabít autora jedné z kontroverzních karikatur proroka Mohameda, dánského kreslíře Kurta Westergaarda.
11. prosince 2010 - Při dvou explozích na nákupní třídě v centru Stockholmu zahynul sebevražedný atentátník, švédský občan arabského původu. V e-mailu zaslaném před činem policii zdůvodnil své jednání tím, že Švédsko chrání kontroverzního karikaturistu Larse Vilkse a vojensky se angažuje v Afghánistánu.
24. ledna 2011 - Sebevražedný útočník odpálil nálož na moskevském letišti Domodědovo. Při útoku zemřelo 37 lidí a 180 jich bylo zraněno. Útok se přičítá severokavkazským atentátníkům.
2. března 2011 - Kosovský Albánec v americkém vojenském autobuse na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zastřelil dva vojáky a další dva vážně zranil.
30. prosince 2013 - Exploze bomb na nádraží a v trolejbusu v ruském Volgogradu si vyžádaly celkem 34 obětí. Atentáty jsou přičítány severokavkazským extremistům.
24. května 2014 - Při střelbě v židovském muzeu v centru Bruselu byli zabiti tři lidé a další člověk utrpěl vážná zranění, kterým později podlehl. Nedlouho po činu byl zadržen útočník, Francouz arabského původu Mehdi Nemmouche.
7. ledna 2015 - Maskovaní bratři Chérif a Said Kouachiové s automatickými zbraněmi vtrhli do pařížského sídla satirického týdeníku Charlie Hebdo. Na recepci zastřelili údržbáře, v redakci postříleli deset osob - devět novinářů a policistu. Při útěku postřelili a záhy zabili ležícího zraněného policistu, muslima Ahmeda Merabeta. Útočníky později zastřelila policie.
8. ledna 2015 - Na jižním předměstí Paříže Montrouge došlo k přestřelce mezi městskou policí a mužem afrického původu, radikálním islamistou Amedym Coulibalym, který tam zabil policistku. Coulibaly, který se později ukázal být blízký bratrům Kouachiovým, vtrhl 9. ledna do obchodu s košer potravinami v Porte de Vincennes na východě Paříže a postřílel čtyři lidi. Policie Coulibalyho, který držel rukojmí, později zabila.
15. ledna 2015 - Belgická policie při protiteroristickém zásahu ve městě Verviers zabila dva lidi podezřelé z bezprostřední přípravy teroristického útoku.
14. února 2015 - Při střelbě během debaty o svobodě slova, kterou v Kodani pořádal karikaturista Lars Vilks, zemřel jeden člověk. Tři policisté byli zraněni. Podle dánských médií policie pátrá po dvou pachatelích, kteří údajně zvenčí stříleli na budovu, kde se akce konala.