Útočníky z Paříže měla Belgie už od června na seznamu radikálů

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud Zdroj: ctk/AP

Čtveřice mužů podezřelých z přímé účasti na teroristických útocích v Paříži byla už od letošního června na seznamu radikálů, který belgické tajné služby předaly radnici bruselské části Molenbeek. Na seznamu 85 radikalizovaných islamistů byl údajný strůjce atentátů Abdelhamid Abaaoud, bratři Brahim a Salah Abdeslamovi i Mohamed Abrini.

Kromě starostky chudé přistěhovalecké části Bruselu Françoise Schepmansové dostali seznam radikálů i místní policisté. Abaaoud podle seznamu byl v té době v Sýrii, Abdeslamové byli součástí „islamistického hnutí“ a Abrini se ze Sýrie do Belgie údajně vrátil.

Tajné služby seznam zřídily po odhalení teroristické buňky ve Verviers na východě Belgie letos v lednu. Podobné seznamy zaslaly údajně i jiným belgickým obcím. Cílem bylo zajistit nad radikály vyšší dohled a případně jim zabránit odnětím pasu v odchodu do Sýrie.

Policie čtvrti Molenbeek, která zaměstnává na 100 tisíc obyvatel asi stovku policistů, nemá podle starostky Schepmansové možnosti bojovat účinně proti terorismu. To by podle ní mělo být úkolem federální policie.

Belgické úřady se staly po pařížských atentátech terčem kritiky za to, že umožnily radikalizaci svých občanů a vznik teroristických buněk v zemi

Belgičana marockého původu Abaaouda zabila francouzská policie při razii na předměstí Saint-Denis minulou středu, údajně v té době plánoval spáchat další atentát v pařížské obchodní čtvrti La Défense. Brahim Abdeslam spáchal 13. listopadu sebevražedný atentát v ulicích Paříže. Jeho bratr Salah a Mohamed Abrini jsou stále na útěku a je na ně vydán mezinárodní zatykač.

Belgické úřady se staly po pařížských atentátech terčem kritiky za to, že umožnily radikalizaci svých občanů a vznik teroristických buněk v zemi. Řada odborníků i politiků vidí jako důvod belgického selhání přílišnou rozdrobenost místní správy, která tak prý není schopna dostatečně rychle a jednotně reagovat na bezpečnostní problémy.