Útok v Sýrii bez mandátu OSN by byl agresí, varoval Putin. Souhlas se zásahem ovšem nevyloučil

Vladimir Putin a Barack Obama se zatím neshodli na postupu v Sýrii.

Vladimir Putin a Barack Obama se zatím neshodli na postupu v Sýrii. Zdroj: profimedia.cz

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina by vojenský zásah v Sýrii bez mandátu OSN byl agresí. Putin zároveň nevyloučil, že Rusko dá v Radě bezpečnosti OSN souhlas k útoku na Sýrii. Záleží ovšem na přesvědčivých faktech, které prokážou, že zbraně použil režim Bašára Asada. Za současné situace Rusko podle Putina nevylučuje, že dodrží smlouvy na dodávku raket syrskému režimu.

Pokud Západ zaútočí bez podpory OSN, Rusko může dodat Sýrii rakety

Rusko dodalo Sýrii některé součásti raket S-300 tvořících obávaný systém protivzdušné obrany, celou dodávku, na niž obě země uzavřely smlouvu, však prozatím zmrazilo. Pokud však Západ zaútočí bez mandátu OSN, Rusko může dodávku dokončit.

O situaci v Sýrii by chtěl Putin debatovat na nadcházejícím summitu G20 v Petrohradu v závěru tohoto týdne. Rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy, který kvůli kauze Edwarda Snowdena zrušil plánovanou dvoustrannou schůzku v Moskvě, prý Putin lituje. Doufá však, že si oba najdou čas na separátní jednání v Petrohradu.

Obamův úder v Sýrii získal podporu Senátorů

Mezitím zahraniční výbor amerického Senátu v noci přijal rezoluci schvalující vojenskou operaci v Sýrii v časovém rozsahu do 60 dní. Senátoři zahraničního výboru však vyloučili nasazení pozemních jednotek. „Toto svolení nedává souhlas k nasazení ozbrojených sil Spojených států na syrském území za účelem bojových operací,“ citovala z dokumentu agentura AFP. Rezoluce dává také Obamovi možnost požádat Kongres o prodloužení 60denní lhůty o dalších 30 dní, pokud to bude potřeba.

Návrh rezoluce schvalující vojenský zásah v Sýrii poslal Obama do Kongresu minulý víkend. O dvoustránkovém dokumentu mají hlasovat členové obou komor amerického parlamentu. První zasedání bude v týdnu od 9. září.