Útoky na turisty v Tunisku se mohou opakovat, varuje Británie

Útok na hotelové pláže v Tunisku

Útok na hotelové pláže v Tunisku Zdroj: ctk/AP

Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
luxusní tuniský hotel Riu Imperial Marhaba, kde terorista zabil desítky turistů
18
Fotogalerie
Tunisku hrozí další teroristické útoky na turistická letoviska podobné tomu z pátku, varovalo britské ministerstvo zahraničí. Atentátník zabil v pátek ve městě Súsa 38 lidí a 39 dalších zranil. Policie ho poté zastřelila. Většina z identifikovaných obětí jsou Britové. Češi mezi mrtvými ani zraněnými podle všeho nejsou. V Súse i metropoli Tunisu se v sobotu večer konaly pochody, jimiž chtěli místní lidé vyjádřit solidaritu s oběťmi a pozůstalými.

Útoky mohou v Tunisku provádět „jednotlivci, o kterých úřady nemají informace a které inspirovaly teroristické skupiny přes sociální sítě,“

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová uvedla, že opět zasedne vládní krizový štáb Cobra. Vláda tu chce prý stanovit přiměřenou reakci na události v Tunisku. Ačkoli většina obětí tuniského atentátníka jsou pravděpodobně Britové, nemá prý Mayová v současnosti k dispozici důkazy, že by se střelec zaměřoval přímo na občany Spojeného království.

V samotné Británii zůstává podle Mayové hrozba teroristického útoku na druhém stupni, což znamená, že je považován za vysoce pravděpodobný. Úřady podle ministryně v uplynulých měsících odhalily „množství“ spiknutí s cílem spáchat v Británii atentát.

Britští ministři obrany a zahraničí, Michael Fallon a Philip Hammond v různých nedělních vydáních britských listů shodně uvedli, že teroristický útok v Tunisku bude mít vliv na britskou obrannou a bezpečnostní strategii. Přispěje prý také k odhodlání Londýna bojovat proti islámskému extremismu.

Počet britských obětí pátečního atentátu podle ministryně vnitra Mayové s největší pravděpodobností nadále poroste. Zatím tuniské ministerstvo zdravotnictví identifikovalo 17 obětí, z čehož je prý 15 Britů a po jednom občanovi z Belgie a Německa.

V sobotu večer ulicemi Súsy, kde se atentát odehrál, pochodovaly asi dvě stovky lidí na znamení solidarity s oběťmi i jejich pozůstalými. Průvod vyšel od hotelu Riu Imperial Marhaba, který se stal terčem útoku mladého Sajfaddína Rizkího. Shromáždění v rukou drželi svíčky a provolávali hesla jako „Súsa nikdy nezemře!“ či „Ne teroristům“. Podobný pochod solidarity se konal také v metropoli Tunisu.

Atentátníka bylo možné zastavit dříve, tvrdí tuniský ministr
Pachatele atentátu bylo možné zastavit dříve, pokud by ochranka hotelu včas informovala místní policii. V rozhovoru poskytnutém dnes místnímu rádiu Mosaique FM to uvedl tuniský ministr vnitra Muhammad Nadžím Gharsallí. Lepší koordinace bezpečnostních složek mohla podle ministra zajistit rychlejší zásah policie a dřívější zabití mladého atentátníka Sajfaddína Rizkího. Pokud by ochranka hotelu včas přivolala pomoc, mohlo být prý méně obětí na životech.
„Na ochranu hotelů a turistů uvolníme tisíc ozbrojených policistů,“ uvedl rovněž ministr Gharsallí. V ulicích Súsy nyní hlídkují stovky policistů. Premiér Habíb Síd už v sobotu informoval, že v rámci bezpečnostních opatření Tunisko uzavře kolem 80 radikálních mešit mimo kontrolu státních úřadů, zakročí proti stranám a spolkům, jež nedodržují ústavu, a povolá do aktivní služby také záložníky. Ministr cestovního ruchu označil páteční atentát za katastrofu pro odvětví, které tvoří asi sedm procent HDP země. Od pátku zemi podle jeho odhadu opustilo už asi 3000 turistů.

Ze severoafrické země se snaží dostat tisíce turistů. Několik letadel pro evakuaci svých klientů do Tuniska vyslaly mimo jiné britské a německé cestovky. Například skandinávské cestovní kanceláře ruší zájezdy do Tuniska naplánované na celou sezonu. Pro víc než 100 svých občanů vyrazil z Bratislavy i slovenský vládní speciál. Tuniské ministerstvo cestovního ruchu označilo atentát za katastrofu, neboť toto odvětví tvoří asi sedm procent hrubého domácího produktu země.

V reakci na teroristický útok Tunisko podle premiéra Habíba Sída uzavře kolem 80 radikálních mešit mimo kontrolu státních úřadů, zakročí proti stranám a spolkům, jež nedodržují ústavu, a povolá do aktivní služby také záložníky. Na ochranu turistických letovisek policie uvolní dalších asi 1000 svých příslušníků.

Atentátníka Sajfaddína Rizkího, který střílel a údajně použil i granáty na pláži a později kolem bazénu hotelu Riu Imperial Marhaba, se policii podařilo zabít na místě útoku. Podle svědků vypadal jako turista, a nevyvolal tak u ochranky hotelu žádné podezření. Zbraň údajně schovával pod slunečníkem. Vyšetřovatelé zjistili, že pocházel z provincie Siljána a narodil se v roce 1992. Policie o něm prý neměla dosud žádné záznamy. Už nyní však ví, že nikdy nevycestoval z Tuniska do zahraničí.