Útoky v Paříži: stopy vedou do Belgie a Sýrie. Zabíjel i Francouz

Kontroly na francouzské hranici

Kontroly na francouzské hranici Zdroj: ctk/AP

Belgické úřady zatkly po útocích ve Francii jednoho člověka, který byl v pátek večer v Paříži, oznámil belgický premiér Charles Michel. Podle belgické prokuratury úřady zatím zadržely tři lidi v souvislosti s pátečními teroristickými útoky v Paříži, které si podle nejnovější bilance vyžádaly 129 obětí. Francouzská policie také našla pasy části teroristů. Jeden z dokladů je syrský a údajně patří migrantovi zaregistrovanému počátkem října v Řecku. Útočníkem je také francouzský radikál.

K zatčením došlo na belgické hranici, uvedl podle agentury AP mluvčí belgické prokuratury Jean-Pascal Thoreau. Stalo se tak poté, co bylo v pátek v noci nedaleko pařížské koncertní síně Bataclan zpozorováno auto s belgickou poznávací značkou. Bataclan byl jedním z míst, kde útočníci zabíjeli.

V Belgii bylo zahájeno vyšetřování kvůli teroristickým útokům a účasti na činnosti teroristické skupiny, oznámila také prokuratura, která od pařížské prokuratury obdržela v souvislosti s útoky čtyři žádosti o mezinárodní justiční spolupráci.

Belgická policie dnes také provedla několik domovních prohlídek v bruselské čtvrti Molenbeek. Do čtvrti na západě Bruselu, obývané hlavně přistěhovalci z Maroka a Turecka, zřejmě vedly stopy atentátníků z Paříže.

Na pařížském stationu Stade de France, který byl dalším z míst pátečních atentátů, se našel u těla roztrhaného výbušninami syrský pas jednoho útočníka. Na stadionu byl nalezen podle serveru Libération také pas egyptský.

Syrský doklad pak podle řeckých úřadů patřil uprchlíkovi, který byl zaregistrován při vstupu do země na počátku října. Podle řeckého policejního zdroje Reuters patřil pas mladému muži, který připlul na malém plavidle ve skupině 69 uprchlíků na řecký ostrov Leros z Turecka. Řecké úřady mu prý sejmuly otisky prstů.

V Řecku byli jako žadatelé o azyl registrováni také dva muži, po kterých francouzská policie v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži pátrá. Francouzské úřady požádaly své řecké kolegy o ověření cestovního pasu a digitálních otisků prstů jednoho z těchto mužů a o otisky prstů druhého muže.

Na útocích se ale podílel také občan Francie. Utočil v hale Bataclan, pochází údajně z pařížského předměstí Courcouronnes a bezpečnostní služby ho znaly jako radikála. Jedna svědkyně, která byla u střelby v Bataclanu, řekla, že mezi útočícími viděla ženu. Těla atentátníků nalezených na místě jejich činů, budou k ohledání převezena do forenzního ústavu.

Události kolem útoků v Paříži
Výběr hlavních událostí souvisejících s pátečními teroristickými útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 128 mrtvých a na 300 zraněných.
Pátek 13. listopadu:

21:20 - první výbuch u stadionu Stade de France, kde se hrálo fotbalové utkání Francie-Německo (přítomen byl i francouzský prezident François Hollande, který byl posléze evakuován); celkem čtyři mrtví útočníci.

21:25 - střelba na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge; zahynulo nejméně 12 lidí.

21:29 - střelba na Rue de Charonne: 19 mrtvých.

21:30 - druhý výbuch u stadionu

21:38 - další střelba na Rue de Charonne

21:43 - exploze na bulváru Voltaire; jeden útočník se vyhodil do povětří.

21:49 - střelba u klubu Bataclan, poté následovaly výbuchy

21:53 - třetí výbuch u stadionu

22:00 - střelba na Rue de la Fontaine-au-Roi: nejméně pět mrtvých v pizzerii La Casa Nostra.

- Hollande vyhlásil výjimečný stav, který má platit po celém území Francie. Země také zpřísňuje kontrolu hranic.

22:30 - oznámeno 18 mrtvých

- Teror odsoudili světoví státníci, zděšení vyjádřil britský premiér David Cameron, německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier či španělský premiér Mariano Rajoy.

23:50 - americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizování civilistů.
Sobota 14. listopadu:

- Policie hodinu po půlnoci dokončila zásah proti teroristům držícím rukojmí v klubu Bataclan. Policejní komando, které přišlo o čtyři muže, zabilo jednoho pachatele. Zbývající tři se vyhodili do povětří. V klubu bylo zabito 82 lidí. Na místo dorazili Hollande, premiér Manuel Valls a ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Hollande slíbil, že Francie povede „nemilosrdný“ boj proti terorismu.

- Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila „hluboké zděšení“, útoky odsoudila Moskva, íránský prezident Hasan Rúhání zrušil cestu do Francie a Itálie.

- Hlavní francouzské strany přerušily kampaň před regionálními volbami.

4:30 - Při atentátech zemřelo nejméně 128 lidí. Zabito bylo celkem osm teroristů, z nichž sedm se odpálilo náložemi.

- Prezident Miloš Zeman označil útoky ve Francii za odporný zločin. Potvrzují podle něj, že „vcházíme do těžkých časů“. Česká policie zvýšila bezpečnostní opatření, podle premiéra a ministra vnitra ale bezpečnostní složky nemají informace, že by ČR hrozily podobné útoky.

- Rada muslimských duchovních v Saúdské Arábii odsoudila páteční útoky v Paříži. Autorita sunnitského islámu imám káhirské mešity Al-Azhar je označil za odporný čin.

- V Paříži zrušeny sportovní akce, zavřeny školy, muzea či knihovny.

10:50 - Hollande řekl, že atentáty spáchal Islámský stát (IS), vyhlásil třídenní smutek. IS se k útokům oficiálním prohlášením přihlásil.

- Syrský prezident Bašár Asad odsoudil atentáty a řekl, že vina padá také na Francii a její politiku, která umožňuje šíření terorismu.

- Francouzská vláda neuvažuje o tom, že by zrušila či odložila plánovanou konferenci OSN o klimatu, jež má začít v Paříži 30. listopadu.

- Palestinské militantní skupiny Hamas a Islámský džihád odsoudily útoky.

- Belgická policie v bruselské čtvrti Molenbeek zatkla několik lidí v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži.

- Jeden z teroristů měl u sebe syrský pas, který se našel u jeho těla roztrhaného výbušninami na stadionu. Pas podle řeckých úřadů patřil uprchlíkovi, který byl zaregistrován při vstupu do země na počátku října.

- Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se podle prezidenta Miloše Zemana shodlo na nutnosti posílit ostrahu vnějších hranic Evropské unie.
Teroristé útočili u stadionu, v klubu a v restauracích
Přehled míst spjatých s pátečními teroristickými útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 128 mrtvých.
Koncertní síň Bataclan - 82 mrtvých:
Hudební klub na bulváru Voltaire je jedním z nejznámějších v Paříži. V pátek hostil koncert kalifornské rockové skupiny Eagles of the Death Metal, její členové jsou v pořádku. Útok v klubu si vyžádal vůbec nejvíce obětí (82), převážně mladých lidí. Čtyři teroristé se zahalenými obličeji zahájili nejdříve palbu na návštěvníky kaváren před klubem a poté začali s výkřiky Alláh je veliký střílet v klubu. Střelba trvala asi tři hodiny.

„Slyšel jsem je jasně říkal: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vašeho prezidenta, neměl intervenovat v Sýrii', mluvili také o Iráku,“ vyprávěl poté pětatřicetiletý Pierre Janaszak, který byl během střelby v sále. Po půl dvanácté začal zásah policie, čtyři útočníci byli usmrceni, tři z nich se vyhodili se vzduchu pomocí opasků s výbušninami.
Stadion Stade de France - 1 mrtvý:
První výbuchy se simultánně ozvaly poblíž dvou vchodů do stadionu ve 21:20 a u přilehlé restaurace McDonald’s. Ve sportovní aréně pro 80 tisíc lidí se právě odehrával přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na akci byl přítomen i prezident François Hollande, kterého evakuovala ochranka. Celkem se zde odehrály tři výbuchy, zahynul jeden člověk a tři atentátníci.
Rue de Charonne - 19 mrtvých:
V ulici na východě Paříže zemřelo 19 lidí. Podle výpovědi jednoho svědka se výstřely ozývaly „dvě až tři minuty“. „Viděl jsem několik zkrvavených těl na zemi,“ říkal. Cílem střelby bylo podle tohoto svědka kavárna a japonská restaurace.
Rue Alibert - nejméně 12 mrtvých:
O něco severněji v Paříži vypukla střelba i na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge. Zahynulo nejméně 12 lidí. „Bylo to surrealistické, všichni leželi na zemi, nikdo se nehýbal,“ vyprávěla jedna žena, „nikdo nic nechápal. Mladý muž držel jednu slečnu za ruku. Byla mrtvá.“
Rue se la Fontaine au roi - nejméně pět mrtvých:
Několik set metrů od klubu Batalcan bylo na terase pizzerie La Casa Nostra zabito pět lidí. Podle svědka, pětatřicetiletého Mathieua, použili automatickou pušku. „Měl jsem velké štěstí,“ dodal. Další svědek viděl „černý Ford Focus, ze kterého se střílelo“.
Bulvár Voltaire:
Další útok se odehrál na bulváru Voltaire. Zemřel jeden útočník.