Už se nemáme kam vrátit, chceme dál do Evropy, říkají Syřané na Kosu

Na Kos denně připlouvá několik stovek migrantů z jen několik kilometrů vzdáleného pobřeží Turecka, jde převážně o jednotlivce i celé rodiny ze Sýrie.

Na Kos denně připlouvá několik stovek migrantů z jen několik kilometrů vzdáleného pobřeží Turecka, jde převážně o jednotlivce i celé rodiny ze Sýrie. Zdroj: ctk

Trajekt, na kterým migrantu najdou dočasné ubytování
Migranti připlouvají na ostrov Kos
Migrant dorazil na Kos
Migranti hledí na trajekt, který jim poskytne dočasné ubytování
Uprchlíci na ostrově Kos
6
Fotogalerie
Do řeckého přístavu Kos připluli na člunu dnes brzy ráno, nalodili se v tureckém přístavním městě Bodrum. Pětice Syřanů, z nichž jeden má vedle sebe malého syna, který v ruce drží plyšového medvídka, vypadá unaveně. Jsou ale šťastní, že cestu přežili. Říkají, že nevědí, co s nimi bude, všichni by se ale chtěli dostat dál do Evropy, zejména do Německa.

„Na našem člunu bylo asi čtyřicet lidí. Báli jsme se, byly velké vlny, všude byla voda,“ říká jeden ze syrských mužů, kteří spolu s dalšími uprchlíky čeká v přístavu před trajektem Eleftherios Venizelos, který by měl sloužit jako jejich dočasné útočiště. Vyrazili asi kolem jedné hodiny v noci, cesta po moři dlouhá asi 20 kilometrů jim prý trvala něco přes dvě hodiny.

Všichni pocházejí ze Sýrie, část se ale zdráhá říct, ze kterého města. Jeden ze Syřanů po chvíli začíná vyprávět, že žil nedaleko Damašku. „Všude se bojovalo, můj dům je naprosto zničený, už mi nic nezůstalo,“ vypráví s tím, že několik dní ho údajně syrský režim držel ve vězení.

Všichni se shodují, že by se rádi dostali dál do Evropy, kde už žijí někteří členové jejich rodin. Jeden z nich začíná vyjmenovávat, že mají v plánu jet přes Makedonii, Srbsko a dále, druhý Syřan ale jeho výčet přerušuje - nejspíš, aby neprozradil příliš.

Na otázku, co tam pak chtějí dělat, ale odpověď nemají. „V Sýrii se nedá žít, je tam válka, která určitě brzy neskončí, bude to trvat několik let. Neustálé ostřelování. Nemáme se kam vrátit,“ odpovídá jeden z nich a ukazuje několik jizev na svém těle. Zranění prý utrpěl během útoku na své domovské město.

Do řeckého přístavu Kos připluje každý den kolem 800 migrantů, většinou ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu. Místní úřady se je snaží registrovat, následně míří z ostrova dále do řeckého vnitrozemí. Jde ale o velmi pomalou proceduru, stovky uprchlíků tak často několik dní přebývají pod širým nebem nedaleko přístavu či v provizorních přístřešcích.

Na západě Sýrie zkrachovalo příměří
Na západě Sýrie dnes byly obnoveny boje mezi spojenci syrské armády a skupinami islámských radikálů. Předčasně tak skončilo příměří, které mělo platit po pátečním prodloužení do neděle. Klid zbraní se týkal města Zabadání na libanonské hranici a několika vesnic v provincii Idlib a mělo posloužit k dohodě o stažení rebelů a evakuaci civilistů.
Podle mluvčího radikální skupiny Ahrár aš-Šám příměří porušila jedna z povstaleckých skupin. Syrská televize oznámila, že při obnovených útocích na vesnice zemřelo malé dítě a jeho otec.
O západní lokality bojuje na jedné straně libanonský Hizballáh, který je spojencem syrské armády, na druhé seskupení radikálů vedené frontou An-Nusra. Na příměří se obě strany dohodly ve středu, aby se vyjasnila situace strategického města Zabadání.
Město leží poblíž dálnice spojující Damašek s Bejrútem a je považováno za baštu sunnitských povstalců na syrsko-libanonské hranici. Armáda za podpory Hizballáhu počátkem července zahájila ofenzivu a ovládla jednu ze čtvrtí v západní části Zabadání. An-Nusra a její spojenci pak začali v odvetě za tuto ofenzivu v Zabadání bojovat o vesnice, které měla v Idlibu jako poslední pod svou kontrolou armáda.
Ramí Abdar Rahmán ze syrské organizace ochránců lidských práv, která situaci monitoruje z Londýna, řekl, že i když byly boje obnoveny, vyjednávání pokračují.