V Almaty se znovu jedná o íránském jaderném programu

Jaderné zařízení v íránském Aráku

Jaderné zařízení v íránském Aráku Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nanking2012 - Wikimedia Commons

V kazašském městě Almaty se znovu jedná o íránském jaderném programu. Protějškem íránské delegace je ve dvoudenních rozhovorech šestičlenná skupina tvořená Německem a stálými členy Rady bezpečnosti OSN.

Evropští vyjednávači dali najevo, že je na Íránu, aby vstřícně odpověděl na návrhy, které dostal v předchozím kole jednání, jež se konalo v únoru. Smyslem rozhovorů, které nepřinesly výsledek už několik let, je zabránit Íránu pracovat na zbrojním jaderném programu.

Íránský vyjednávač Saíd Džalílí před zahájením dnešního kola prohlásil, že předmětem rozhovorů je „mírová jaderná energie“ a že Írán má právo tento program rozvíjet. Hovořil také o „hrstce států, které chtějí jiným upírat právo“ na tuto technologii. Írán tradičně tvrdí, že chce využívat jadernou energii pouze k mírovým účelům, jako zdravotnictví a produkce energie.

Volby v Íránu jsou zanedlouho

V červnu se budou konat v Íránu prezidentské volby, a tak je možné, že se politická situace v zemi změní, což by se mohlo projevit i ve vyjednávání. Prezident je v zemi volen přímou volbou. V současné době je islámská republika v těžké hospodářské situaci, zejména kvůli obchodním sankcím ze strany západních zemí. Země musela částečně přejít na barterový obchod.

Írán již roky odmítá přistoupit na zahraniční požadavky, aby zastavil obohacování uranu, Rada bezpečnosti většinou reagovala zpřísněním sankcí.

„Jádrem problému je zde obava světa z toho, že Írán vyvíjí technologii pro vojenské využití. Existuje podezření, že bude program obohacování uranu použit vojensky. Je na Íránu, aby budoval důvěru, protože je to on, kdo vyvíjí jaderný program,“ řekl v Almaty mluvčí šesti států, Michael Mann. „Doufáme, že za námi íránská strana přijde s konkrétní odpovědí“ dodal.

Obama i Netanjahu mají jasno

Jeden z amerických zástupců prohlásil, že v případě, že Írán nezahájí konkrétní kroky, aby podmínky splnil, může počítat s dalšími sankcemi. Americký prezident, Barack Obama, se letos v březnu, v průběhu jeho návštěvy v Izraeli, pokusil situaci zklidnit. Řekl, že pokračování diplomatických kroků je nejlepším postupem proti jaderným ambicím Íránu, podle agentury Reuters dále naznačil, že vojenská intervence je stále poslední možností, jak situaci řešit.

Izraelský premiér, Benjamin Netanjahu řekl americkým senátorům v průběhu jejich čtvrteční návštěvy Izraele, že jaderné ambice Teheránu musí být zastaveny. „Nemůžeme dovolit, aby režim, který volá po našem totálním zničení, měl zbraně totálního ničení“ dodal.

„Pravděpodobný neúspěch tohoto kola (vyjednávání) neznamená nutně (vojenský) úder nebo že diplomacie nemá tento rok šanci“ řekl Cliff Kupchan, ředitel oddělení pro přední východ při Eurasia consultancy. Obamova nedávná zahraniční cesta ujistila Izrael, že Washington zastává pevnou pozici.