V Barceloně zemřelo po útoku 14 lidí, zraněných jsou desítky. Auto najelo do davu chodců

Barcelona, útok, policie

Barcelona, útok, policie Zdroj: ČTK

Barcelona, útok, policie
Barcelona, útok, policie
Barcelona, ilustrační
4
Fotogalerie

V centru Barcelony dnes najel doposud neznámý pachatel dodávkou do lidí v rušné pěší zóně, která je oblíbeným turistickým místem. Zemřelo nejméně 14 osob a více než stovka utrpěla zranění. Mezi mrtvými jsou Belgičanka a Ital. Žádní čeští občané nejsou mezi mrtvými a zraněnými zatím evidováni. Policie incident brzy označila za teroristických čin a oznámila, že zatkla dva podezřelé: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. 

Ani jeden z nich ale není řidič použitého vozidla. Útok, k němuž se přihlásila organizace Islámský stát, odsoudila řada světových i španělských politiků. Na místo neštěstí odjel španělský premiér Mariano Rajoy s několika členy vlády.

Útočník s dodávkou najel do lidí na třídě La Rambla krátce po 17:00 SELČ. Katalánský ministr vnitra Joaquim Forn, který oznámil nejnovější bilanci obětí a zraněných, sdělil, že v této španělské provincii byl vyhlášen třídenní státní smutek. Patnáct ze zraněných je ve vážném stavu. Panují obavy, že počet obětí ještě naroste, upozornil Forn.

"Už jsou potvrzeny dvě oběti, jeden Ital a jeden Belgičan, a národnosti zraněných - jsou to obyvatelé 19 zemí. Mohu prozatím říci, že mezi nimi není žádný Čech," řekla České televizi česká konzulka v Barceloně Adéla Verner Sýkorová. Místní úřady předtím uvedly, že v případě osoby belgické státní příslušnosti jde o ženu.

"Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy," citovala agentura Reuters agenturu Amak, kterou islamisté využívají jako svůj sdělovací prostředek. Amak touto formulací připomněla koalici vedenou Spojenými státy v boji proti sunnitské ozbrojené organizaci IS.

Útočník po nájezdu do lidí v pěší zóně opustil vozidlo u budovy opery a odešel od něho pěšky. Podle katalánského policejního šéfa Josepa Lluíse Trapera nic nenasvědčuje tomu, že by muž byl ozbrojený.

Španělská policie zveřejnila fotografii muže, který si pronajal dodávku, s níž byl dnešní útok spáchán. Údajně jde o 24letého Drisse Oukabira. který se podle španělských médií narodil v Maroku. List La Vanguardia ale pozdě večer napsal, že člověk tohoto jména se přihlásil na policii a tvrdí, že mu ukradli doklady.

Útok odsoudil mimo jiné španělský královský palác. "Jsou to vrazi, jednoduše kriminálníci, kteří nás nebudou terorizovat. Celé Španělsko je s Barcelonou," napsal palác v prohlášení. Také španělský premiér Mariano Rajoy uvedl, že teroristé "nikdy neporazí jednotný národ, který miluje svobodu."

 

Smutek nad událostí vyjádřili například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf Evropské rady Donald Tusk a další unijní představitelé, britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová či francouzský prezident Emmanuel Macron. Účast a nabídku pomoci vyjádřil americký prezident Donald Trump i ministr zahraničí Rex Tillerson. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k celosvětovému boji proti terorismu a svůj smutek projevil i papež František. Upřímnou soustrast a podporu vyslovily i fotbalové hvězdy Lionel Messi s Cristianem Ronaldem a klub FC Barcelona.

"Další odporný teroristický útok na nevinné. Tentokrát v Barceloně," reagoval český premiér Bohuslav Sobotka. "Cítím s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným," napsal na twitteru.

Třída La Rambla je nejrušnější ulicí Barcelony, táhne se v délce asi 1,2 kilometru k přístavu. Je lemována stromy a desítkami obchodů, restaurací, kaváren a barů. Je vyhledávaným místem turistů a za pěkného počasí tam vystupují různí umělci. V její blízkosti jsou muzea, kostely, barcelonská katedrála a kolem je několik stanic metra.

Podívejte se na video bezprostředně po útoku islamistů

Video placeholde
Teroristické útoky v Barceloně • Reuters

Dnešní útok je podle tisku nejhorším ve Španělsku od roku 2004, kdy islamističtí teroristé zaútočili na vlaky v Madridu. Při nich 11. března 2004 explodovalo několik bomb ve vlacích. Zemřelo 191 lidí a na 1841 osob bylo zraněno. Pachateli útoku byli islamisté, z nichž někteří spáchali sebevraždu v dubnu 2004 při zátahu policistů na jejich úkryt, další byli odsouzeni k dlouholetým trestům.

Barcelona nezažila útok podobných rozměrů od roku 1987, kdy při výbuchu nálože v supermarketu zemřelo 21 osob a 45 bylo zraněno. Čin spáchala separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA).