V boji proti námořním pirátům by mohl pomoct Twitter

piráti, Somálsko

piráti, Somálsko Zdroj: profimedia.cz

Námořní společnosti možná mají nový nástroj pro boj se somálskými piráty, napsal zpravodajský server CNN. Podle expertů se ukazuje, že tito zločinci, kteří mají své blogy a účty na Facebooku, také rádi tweetují. Rejdařům by sociální sítě mohly pomoci pochopit, jak specializované skupiny námořních lupičů operují.

„Somálsko má jeden z nejlepších systémů mobilní komunikace na světě,“ tvrdí ředitelka špionáže v poradenské společnosti Rubicon Resolution Jessica Lincolnová, která aktivity pirátů sleduje přes internet. Shromažďuje všechno, co na webu zveřejní jednotlivci či organizace jako na piráty napojené somálské islamistické hnutí Šabáb nebo keňská armáda, která s ním prý čile komunikuje.

Z údajů v sociálních sítích, z médií, vládních a nevládních organizací vytvořila schéma zachycující vazby mezi sociálními komunikačními kanály pirátů. Pokud se například na Twitteru objeví zprávy o pirátském útoku, snaží se pak zjistit, kdo za nimi může stát. „Pokud porozumíte jejich plánům (pirátů), můžete z kusé informace pochopit, kam míří,“ řekla.

Moderní technika hraje i ve prospěch pirátů

Stejné nástroje jako ona ale mají k dispozici i námořní lupiči. Laptopy, vícefunkční telefony iPhone nebo přístroje iPad si piráti koupili z peněz z výkupného a díky internetu zjišťují, jaké jsou plavební řády a ochranná opatření na lodích, tvrdí ředitel námořních služeb v organizaci Control Risks Lane Aldred.

Přepravní společnosti navíc musejí zveřejňovat údaje o velikosti plavidel, o nákladech na bezpečnostní opatření na lodích nebo o obvyklých námořních cestách. Souboj mezi piráty a rejdaři se tak podle expertů stává mnohem víc soubojem technickým.

Piráti působí podél somálského pobřeží, v Adenském zálivu i v Indickém oceánu. Podle organizace Oceans Beyond Piracy námořní pirátství loni světovou ekonomiku vyšlo na sedm miliard dolarů.