V boji s IS nám moc nepomáháte, stěžuje si irácký premiér spojencům

Irácké ozbrojené složky

Irácké ozbrojené složky Zdroj: ctk

Mezinárodní koalice bojující v čele se Spojenými státy proti Islámskému státu (IS) podpořila vojenský a politický plán Iráku ke znovudobytí svých území obsazených radikály z IS. Irácký premiér Hajdar Abádí, který kritizoval postup koalice v boji s IS, řekl, že zástupci koalice také slíbili, že zastaví posilování IS v Iráku zahraničními bojovníky.

Irácký plán na vyhnání islamistů z provincie Anbár je správný záměr, vojensky i politicky, řekl náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken bez upřesnění plánu, který předložil Bagdád.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius k tomu jen uvedl, že pro boj proti IS panuje „naprosté odhodlání“ a že se bude jednat o „dlouhodobý boj“.

Abádí krátce před zahájením konference označil úsilí mezinárodní koalice v Iráku za nedostatečné. „Myslím, že je to neúspěch mezinárodního společenství. O podpoře Iráku se hodně mluví, ale málo dělá v terénu,“ řekl šéf irácké vlády na tiskové konferenci. Irák, který už rok čelí postupu islámských radikálů, podle premiéra nedostává od svých spojenců potřebné zpravodajské informace a nemá dost zbraní.

Nákupy zbraní ztěžují sankce

„Letecká podpora je nedostatečná. Pozorování (terénu) je příliš slabé. Islámský stát je mobilní a pohybuje se ve velmi malých skupinách,“ řekl Abádí, kterého citovala agentura AFP. Irák má podle něj dost peněz na zbraně, jejich nákup mu ale ztěžují některé mezinárodní zbrojní sankce.

Jistý vysoký americký diplomat v Paříži podle agentury AP řekl, že členové koalice se nyní rozhodli usnadnit irácké armádě nákup zbraní.

Irácký premiér také zdůraznil, že v IS už působí převážně cizinci a že země původu těchto bojovníků by proti tomu měly dělat více. Podle něj to členové koalice na konferenci v Paříži slíbili.

Americký ministr obrany Ashton Carter: Irácké (vládní) síly neprokázaly žádnou vůli bojovat

V Iráku se podle Abádího dále zvyšuje počet zahraničních bojovníků IS. Dříve je z 58 procent tvořili iráčtí vzbouřenci, nyní je tvoří z asi 60 procent cizinci. „Je to mezinárodní problém, který se musí řešit. Je nutné vysvětlit, proč tolik teroristů přichází ze Saúdské Arábie, Perského zálivu, Egypta, Sýrie, Turecka a z evropských zemí,“ zdůraznil šéf irácké vlády.

Abádí přijel do francouzské metropole zhodnotit se svými zahraničními spojenci dosavadní strategii proti bojovníkům Islámského státu, kteří v poslední době zaznamenali v terénu další úspěch. Pozváni na pařížskou konferenci byli mimo jiné ministři zahraničí Británie, Francie a Německa; zdravotně indisponovaný šéf americké diplomacie John Kerry se nechal zastoupit Blinkenem.

4100 náletů

Koalice v čele s USA provedla od loňska více než 4100 náletů na pozice bojovníků IS. Francouzský ministr zahraničí podle AP nedávno kritizoval iráckou vládu za její údajnou laxnost v boji proti IS. Také americká vláda je prý podobně netrpělivá vůči irácké šíitské vládě, kterou mnoho kritiků obviňuje z korupce a sektářství.

„Irácké (vládní) síly neprokázaly žádnou vůli bojovat,“ řekl v neděli podle AP americký ministr obrany Ashton Carter. Irácký premiér to odmítl. Ujistil, že jeho síly jsou připraveny bojovat, ale že nedostávají od spojeneckých letadel dostatek informací, které by jim umožnily se lépe orientovat v terénu.