V Bruselu se přou, kdo převezme Nobelovu cenu

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie, poctěná minulý pátek Nobelovou cenou za mír, stojí před pikantní volbou: má tři prezidenty, nicméně ocenění může podle pravidel převzít jenom jeden z nich. Do Osla by přitom rád odjel každý z nich, upozornil německý deník Financial Times Deutschland.

Jmenovitě stálý předseda Rady EU, hovorově prezident unie Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise (v angličtině prezident) José Barroso a šéf europarlamentu (také „president“) Martin Schulz. Vyvolený dostane možnost promluvit k světu. „V Bruselu se o tom vtipkuje. Každý se chce na tom svézt,“ potvrdil deníku E15 dobře informovaný zdroj. Mezi novináři padají sázky, kdo letenku do Norska dostane. Ceremoniál bude 10. prosince.

Nobelův výbor vyznamenal Evropskou unii za šíření míru a demokracie v Evropě a dlouhodobou roli při sjednocování kontinentu. Verdikt rozdělil politiky a veřejnost na zastánce a kritiky tohoto kroku. Český prezident Václav Klaus označil tuto volbu za tragický omyl.

V belgické metropoli nebyla o víkendu nouze o chvalozpěvy. „Je to velká pocta. My v Evropském parlamentu jsme velmi dojati,“ prohlásil Schulz. Barroso zdůraznil, že unie je inspirací pro politiky a občany celého světa. „Máme co do činění s mírotvornou institucí, která vešla do dějin,“ podotkl Rompuy.

Příznačné je, že druhý a třetí jmenovaný lídr vydali společné prohlášení. Důvod je daný: Rompuy zastupuje unii v zahraničí, jenže Barroso se účastní všech setkání na mezinárodní úrovni. První muž Evropské komise přispěchal proto už v pátek s návrhem, aby cenu převzali oba dohromady. To ale pravidla nedovolují.

David Klimeš: Zbytečná krutost

Schulz svou reakci na volbu Nobelova výboru zakončil slovy, že se „jménem Evropského parlamentu těší společně s ostatními unijními institucemi a obyvateli EU na předání ocenění v Oslu“.

První triumf si přesto připsal Barroso. Jakožto jediný, který zůstal v pátek odpoledne v Bruselu, přijal gratulaci norského velvyslance.