V Česku je ekonomická svoboda jako v Kambodži

Hongkong

Hongkong Zdroj: ctk

Nejsvobodnější ekonomiku na světě má podle kanadského institutu Fraser Hongkong. Česká republika skončila shodně s Kambodžou na 58. příčce hodnocení ekonomické svobody, které provádí kanadský Fraser Institut.

Hongkong, který přešel v roce 2007 pod správu Číny, získal celkově 8,90 bodů z maximálních desíti. „Od našeho spojení s Čínou zůstává Hongkong nejsvobodnější a nejkompetitivnější ekonomikou světa, která nabízí jedno z nejdynamičtějších a podnikatelsky nejpříznivějších prostředí, podobně jako vynikající infrastrukturu a kvalitu života,“ říká Ivan K B Lee, ředitel Hongkongské ekonomické a obchodí kanceláře se sídlem v Berlíně. A dodává, že jeho úřad chce přispívat k upevňování bilaterálních ekonomických vztahů se zeměmi, pro které má akreditaci a mezi něž patří i Česká republika.

Druhou nejsvobodnější ekonomiku světa má podle Fraser Institutu ostrovní Singapur, třetí skončil Nový Zéland, čtvrté Švýcarsko a na pátém místě Austrálie a Kanada.

Spojené státy skončily v letošním hodnocení Fraser Institutu až na osmnáctém místě, což představuje s rokem 2000, kdy byly vyhodnoceny jako druhá nejsvodnější ekonomika světa, zásadní propad. Z dalších ekonomicky silných zemí skončilo Japonsko dvacáté, Německo třicáté první, Rusko obsadilo 95. příčku a kontinentální Čína skončila na 107. místě. Zatímco Slovensko se s 7,45 body umístilo na 33. pozici, Česká republika skončila s 7,16 body shodně s Kambodžou na 58. příčce.

O ekonomické svobodě v minulých letech čtěte :

Jedničkou v ekonomické svobodě je Hongkong

V ČR se zhoršuje ekonomická svoboda

Před Českem se umístila například i Albánie, Gruzie, Uganda a Zambie. Zatímco co do regulací ČR Fraser Institut přidělil 14. nejlepší místo a v kategorii zdravých peněz 26. příčku, co do velkosti vlády a příslušných úřadů jsme skončili až na 118. místě.

Daří se Rumunsku, Bulharsku a Albánii

Největší pokrok zaznamenaly za posledních deset let některé bývalé komunistické země jako například Rumunsko, Albánie a Bulharsko a také několik úspěšně se rozvíjejících afrických zemí jako Rwanda, Malawi a Ghana. Jako pět ekonomicky nejméně svobodných zemí vyhodnotil Fraser Institut Myanmar/Barmu, Zimbabwe, Republiku Kongo, Angolu a se 4,07 body tabulku uzavírá Venezuela.

Zpráva „Economic Freedom of the World 2012 Annual Report“ posuzovala 144 zemí podle pěti kritérií. Prvním byla velkost vlády, dále právní řád a ochrana soukromého majetku, za třetí to byl přístup ke zdravým penězům, za čtvrté svoboda zahraničního obchodu a za páté regulace v oblasti úvěrů, pracovního trhu a podnikání.

Od roku 1995 vydává index ekonomické svobody také nadace Heritage Foundation společně s listem The Wall Street Journal. Sestavován je podle deseti faktorů ekonomické svobody a vychází každoročně. Data posuzovaná liberálním institutem Fraser pochází z roku 2010.

EuroEuro | E15