V Číně stojí krabička cigaret desetikorunu. Lékaři varují před epidemií kouření

Čínští muži jen tak kouřit nepřestanou

Čínští muži jen tak kouřit nepřestanou Zdroj: Ernie via Flickr (CC BY 2.0)

Nová studie lékařského časopisu The Lancet informuje, že třetina všech mužů v Číně, jimž je dnes méně než 20 let, předčasně zemře. Pokud tedy nepřestanou kouřit.

Z výzkumu vyplývá, že před dvacítkou začínají kouřit dvě třetiny čínských mužů. A půlka z nich za svůj zlozvyk zaplatí životem. Vědci k tomuto odhadu dospěli po dvou rozsáhlých výzkumech, jež od sebe dělí 15 let.

Podle statistik v roce 2010 kvůli tabáku zemřel milion obyvatel. Pokud se trend nezvrátí, předpovídají po roce 2030 lékaři dvojnásobek úmrtí ročně. Kouření je v Číně především záležitostí mužů, propadlo mu 50 procent z nich. U žen se jedná o pouhé 2,4 procenta. Vědci varují, že stávající trend vyústí za pár let do „šířící se epidemii předčasné smrti“.

Spoluautor studie Richard Peto místo strašení připomíná, že lidé mají svůj osud z velké části ve svých rukou: „Klíčem k zastavení této ohromné vlny úmrtí je přestat. A pokud jste mladí, vůbec nezačínejte.“

Málokterý Číňan má ponětí o zhoubných následcích kouření

Na rozdíl od západních zemí, kde brojení proti cigaretám probíhá už celá desetiletí, mají Číňané ve zvyku zapálit si při každé příležitosti – během pauzy v práci i po každém jídle. Snahy o zákaz kouření na veřejnosti se setkávají s pochopitelným odporem. Jak s nadsázkou napsal server BBC, v Číně se vztahy budují uprostřed oblaků dýmu.

Optimismus není příliš na místě, protože málokterý Číňan má ponětí o zhoubných následcích kouření. Podle Světové zdravotnické organizace má jen 25 procent dospělých ponětí o tom, jaká zdravotní rizika cigarety obnášejí. Z toho vyplývá, že jen málokdo má touhu svého návyku zanechat.

Dobrovolně proto přestává kouřit asi jen deset procent lidí, zatímco jiní končí až poté, co je k tomu donutí zdravotní problémy. Dalším faktorem je poměrně nízká cena cigaret, krabička těch levných vyjde na necelých deset korun.