V Číně začíná proces spojený s korupční kauzou GlaxoSmithKline

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Masivní vyšetřování korupce, z níž čínské úřady viní britskou farmaceutickou firmu GlaxoSmithKline, se patrně chýlí ke konci. V pátek úřady oznámily, kdy začne proces s britským novinářem, jenž je v kauze zapletený.

Peter Humphrey si počká do 7. srpna, než si jej vezme do parády pekingský soud. Někdejší dlouholetý novinář pracoval pro agenturu Reuters, pozdější soukromý detektiv ve službách nadnárodních korporací, se bude hájit v procesu, jenž bude očím veřejnosti uzavřen, jak úřady v pátek také oznámily.

Úřady jej viní z toho, že v letech 2003 až 2013 opakovaně porušoval zákony tím, že „ilegálně kupoval informace o čínských občanech“ a vedl „nezákonný byznys“. Druhou část obvinění, potenciálně ničivější, již čínská justice před časem zrušila.

Z novináře soukromé očko

Humphrey pracoval dvacet let pro agenturu Reuters v různých neklidných částech světa: východní Evropě, na Balkáně a po celé Asii. V roce 2003, kdy se oženil s Američankou čínského původu Ju Jing-ceng, si v Šanghaji založil poradenskou firmu ChinaWhys. Zabývala se tím, že pro velké firmy prováděla vyšetřování podvodů a konzultace stran rizikového managementu.

Úřady viní Humphreyho z toho, že skupoval data pacientů a prodával je korporacím. Šanghajská policie zabavila v kanceláři ChinaWhys na 500 hlášení pro klienty, vytvořených v letech 2003 - 2013; každý z nich stál zhruba deset tisíc dolarů.

V roce 2013 Humphreyho najal britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline. Šéf její čínské pobočky Mark Reilly potřeboval, aby Humphrey vyšetřil, kdo mu posílá výhružné emaily (k jednomu z nich byla přiložena videonahrávka, na níž se Reilly a jeho čínská přítelkyně oddávají sexu).

V té době již ovšem paralelně čínské úřady vyšetřovaly obvinění GSK z korupce. Číňané firmu viní z toho, že ve velkém podplácela manažery nemocnic i jednotlivé lékaře, aby kupovali její produkty.

Přiznání jako součást tradice

V době, kdy Reilly Humphreyho najal, o vyšetřování již věděl, ale veřejnost ještě ne a Reilly o něm Humphreymu neřekl. Je možné, že Humphrey během vlastního vyšetřování narazil na něco, na co narazit neměl, nebo že nějak jinak šlápl někomu mocnému na kuří oko.

V září loňského roku se Humphrey přiznal. „Způsob, jímž jsme informace získávali, byl občas nezákonný,“ řekl (spoutaný a s tváří uměle rozmlženou) v čínské státní televizi. Přiznání je obvyklou součástí trestních procesů vedených čínskou justicí. Ta má primárně za cíl spíš udržovat pevnou ruku státu než se starat o rovné postavení všech zúčastněných. Proto také pekingský soud, který bude Humphreyho soudit, má na západní poměry neuvěřitelnou bilanci: 98,9 procenta veškerých procesů končí usvědčením a odsouzením obžalovaného.

Příliš drahá Čína