V Donbasu se navzdory příměří dál válčí, padlo pět vojáků

Ukrajinský voják na východě země

Ukrajinský voják na východě země Zdroj: ctk/AP

Navzdory zprávám o novém příměří na východě Ukrajiny, dohodnutém pro začátek školního roku, se obě znepřátelené strany opět obvinily z porušování klidu zbraní. "Pět vojáků padlo při středečních bojích u Mariupolu," napsala agentura Interfax s odvoláním na dobrovolnický prapor Donbas, bojující na straně vládních sil. Armádní důstojníci zatím připouštějí "vážné ztráty" z intenzivního ostřelování, ale dosud je oficiálně neupřesnili.

„Klid zbraní ukrajinští vojáci nerespektují,“ tvrdí naopak podle agentury TASS separatisté, i když žádné vlastní ztráty nehlásí. Vzbouřenci také obvinili ukrajinskou armádu z mučení zajatců, které si obě strany právě vyměnily. „Při zdravotní prohlídce předaných zajatců se ukázalo, že všichni byli u Ukrajinců mučeni, jeden z nich také utrpěl v zajetí infarkt,“ prohlásil Viktor Anosov z povstalecké policie.

Kyjev podle TASS předal ve středu povstalcům 12 zajatců a doněčtí vzbouřenci naopak vydali 11 zajatých vojáků - jeden se totiž odmítl na Ukrajinu vrátit. Tato čísla potvrdil i list Ukrajinska pravda.

Rusko-ukrajinské hranice přejely další kolony ruských kamionů, přivážejících údajně humanitární pomoc do povstaleckých bašt Doněcka a Luhanska. Stovka vozů podle ruských úřadů přivezla 500 tun potravin a 700 tun učebnic, potřebných pro zahájení nového školního roku.

Moskva už poslala 37 humanitárních konvojů

Moskva tvrdí, že do válkou zničeného Donbasu vypravila už 37 konvojů s více než 44 tisíci tunami pomoci. Kyjev ale nemá možnost dodávky kontrolovat a obává se, že tímto způsobem proudí proruským separatistům i vojenská pomoc, což Moskva popírá, stejně jako nasazení ruských vojáků do bojů.

V ukrajinských médiích se tento týden objevil článek, údajně převzatý z ruského podnikatelského serveru Delovaja žizň, podle kterého ruská vláda odškodnila 2000 rodin, jejichž členové padli v nevyhlášené válce na Ukrajině. Další 3200 ruských vojáků vyvázlo se zraněním. Pozůstalí prý dostávali tři miliony rublů (asi milion korun) za zabitého vojáka, invalidé polovic. A za službu v Donbasu se vojákům platilo 1800 rublů (asi 650 korun) za den.

„Věrohodnost těchto údajů je těžké ověřit. Nejpodivnější na tom je, že článek visel na internetu půl roku, ale ukrajinská média si jej všimla až teď,“ poznamenala polská televize TVN 24. Původní verzi článku prý nechala smazat ruská cenzura, protože prezident Vladimir Putin nařídil údaje o ruských ztrátách utajovat. Odhaduje se, že konflikt v Donbasu si od loňského dubna vyžádal více než 6800 mrtvých.