V Durynsku uspěli radikálové. Protiimigrační Alternativa pro Německo skončila ve volbách druhá

Představitel Levice a dosavadní šéf zemské vlády Bodo Ramelow v Durynsku

Představitel Levice a dosavadní šéf zemské vlády Bodo Ramelow v Durynsku Zdroj: Profimedia

Vlajka Durynska
Hlavní město spolkové země Durynsko Erfurt
Alternativa pro Německo: Naší řečí je němčina!
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Postkomunistická Levice (Die Linke) zvítězila v zemských volbách v Durynsku a dosáhla tak historického úspěchu. Druhá skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Výsledek voleb do zemského sněmu v části někdejší NDR je tak tvrdou ranou pro strany německé velké koalice.

„Má strana má jasný mandát vládnout a já to přijímám,“ prohlásil představitel Levice a dosavadní šéf zemské vlády Bodo Ramelow. Sestavit funkční kabinet pro něj však bude velmi obtížné.

Vítězná krajně levicová partaj získala v klání 31 procent a je poprvé ve své historii nejsilnějším uskupením v některé spolkové zemi. Nacionalistická AfD obdržela 23,4 procenta hlasů. Dohromady budou mít tyto radikální strany v zemském sněmu 51 křesel z devadesáti. Vláda bez jejich účasti je tak vyloučená.

Přestože je koaliční potenciál AfD takřka nulový, je její regionální lídr Björn Höcke považován za možná největšího vítěze voleb. Strana totiž v této malé spolkové zemi v neděli zdvojnásobila počet svých křesel na 22. Höcke je přitom představitel nejradikálnějšího proudu v AfD, vzestup partaje v Durynsku pobouřil židovské organizace.

Dosavadní projekce naznačují, že Alternativa pro Německo posílila při vysoké volební účasti hlavně díky voličům, kteří minule zůstali doma. Podařilo se jí ale zřejmě také přetáhnout dost hlasů od třetích křesťanských demokratů, dosud zvyklých v Durynsku vítězit.

Volby jsou tak pro CDU velkým neúspěchem, oproti minulému klání strana při zisku 21,8 procenta ztratila třináct křesel. O čtyři mandáty si pohoršila čtvrtá SPD, pro kterou hlasovalo 8,2 procenta voličů. Je tak možné, že zemské volby budou mít dopad i na celoněmeckou politiku a prohloubí se pochybnosti o prospěšnosti velké koalice pro obě její hlavní strany, zejména pro sociální demokracii.

Propad sociálních demokratů společně s mírným pohoršením pátých Zelených má každopádně za následek, že Levice s těmito dosavadními zemskými vládními partnery už v durynském sněmu nebude disponovat většinou hlasů. Vzhledem k patové situaci média spekulují o tom, že CDU bude ochotna nějakým způsobem s Levicí spolupracovat. Spíš než o přímé účasti ve vládě se ale hovoří o podpoře menšinového kabinetu.

CDU a SPD živoří
Hlavní strany německé velké koalice si nevedou příliš dobře ani v celonárodních průzkumech. CDU v nich má společně se sesterskou CSU kolem 28 procent, v posledních volbách přitom získala téměř 33 procent. Sociální demokraté se pohybují kolem čtrnácti procent, ve volbách měli přes dvacet. Levice i Alternativa pro Německo se v celostátních šetřeních drží přibližně na stejné úrovni jako v uplynulém klání. Zato Zelené by nyní volila přinejmenším pětina Němců, před dvěma lety to neučinila ani desetina.