V Egyptě začalo druhé kolo prezidentských voleb

prezidentské volby v Egyptě

prezidentské volby v Egyptě Zdroj: profimedia.cz

V Egyptě se dnes ráno otevřely volební místnosti a začalo druhé kolo prezidentských voleb. Rozhoduje se v něm mezi bývalým vojákem a politikem Ahmadem Šafíkem a představitelem Muslimského bratrstva Muhammadem Mursím. Volit se bude do neděle, první výsledky by mohly být známy v pondělí, oficiální pak ve čtvrtek.

Podle serveru televize Al-Džazíra je zájem o volby v různých částech země rozdílný. Zatímco na některých hlasovacích místech se od rána tvořily dlouhé fronty, jinde byl zájem voličů výrazně nižší než v prvním, květnovém kole. Volební komise dnes prodloužila dobu hlasování do 21:00 SELČ.

V neděli se má volit do 20:00 SELČ, ale očekává se, že hlasování bude také prodlouženo. K zabezpečení 13.000 volebních místností bylo do služby povoláno 400.000 vojáků a policistů. Vítěz prvních demokratických prezidentských voleb bude nástupcem bývalé hlavy státu Husního Mubaraka, který kvůli revolučním událostem loni v únoru odstoupil. U moci byl téměř 30 let a nyní si odpykává doživotní vězení za podíl na zabití stovek účastníků loňských protestů.

Někteří Egypťané chtějí hlasování bojkotovat nebo odevzdat neplatné lístky, protože nejsou schopni rozhodnout se pro žádného z kandidátů. Sedmdesátiletý Šafík je podle mnohých příliš spjatý s Mubarakovou érou, o deset let mladší Mursí zase bude podle dalších hájit pouze zájmy věřících muslimů. V prvním kole Mursí získal přes 24 procent hlasů, Šafík o procento méně. K urnám tehdy přišlo 46 procent voličů, tentokrát se očekává účast nižší.

Šafík dnes přišel do volební místnosti v Káhiře zadním vchodem a tím také odešel. Chtěl se vyhnout podobnému útoku, jakému musel čelit v prvním kole. Lidé na něj tehdy hodili botu.

Situaci komplikuje čtvrteční rozhodnutí ústavního soudu, který prohlásil za neplatný výsledek parlamentních voleb. Po nich zákonodárný sbor ovládli islamisté, avšak nyní byl parlament formálně rozpuštěn. Panují obavy, že do dalších voleb zemi dál povede armáda, která ale měla podle předchozí dohody pravomoci předat po prezidentských volbách civilistům.

Zatímco na čtvrteční rozhodnutí soudu Egypťané reagovali protesty, dnes zůstávají káhirské ulice podle televize CNN klidné. V káhirském metru se do poslední chvíle rozdávaly letáky s výzvami k bojkotu voleb. Na regulérnost hlasování dohlíží několik desítek organizací včetně centra bývalého amerického prezidenta Jamese Cartera.

Analytici upozorňují na to, že v současném legislativním vakuu spadnou vítězi do klína četné pravomoci, protože o všech závažných otázkách bude prezident jednat přímo s Nejvyšší radou ozbrojených sil (SCAF), která Egyptu vládne od Mubarakova svržení. Tento stav potrvá pravděpodobně do příštích parlamentních voleb a do té doby, než bude sepsána nová ústava. SCAF na mimořádné schůzi v pátek rozhodla, že nový prezident složí přísahu před ústavním soudem.