V Evropě si nejvíce vydělají šéfové farmaceutických firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Výběr odvětví a země působení má obrovský dopad na to, kolik bude vrcholný manažer ve své pozici vydělávat. Rozdíly mohou dosahovat několika milionů eur. Zdaleka přitom už neplatí, že nejlépe si stojí bankéři.

Kdo chce v Evropě vydělávat rekordní sumy, má největší šance v pozici předsedy představenstva kosmetické či farmaceutické společnosti, sídlící pokud možno ve Švýcarsku, Velké Británii či Německu. Za vysoce lukrativní by naopak vrcholní manažeři nejspíš neoznačili vedení distributora energií v Nizozemsku.

Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Hostettler, Kramarsch & Partner (HKP), která srovnala příjmy šéfů evropských firem zastoupených v akciových indexech Euro Stoxx 50 a Stoxx Europe 50. Dohromady zkoumali analytici 76 společností, z nichž některé jsou zastoupeny v obou indexech. Většina údajů pochází z roku 2012, nejmladší data jsou z května 2012.

Analýza ukázala, že zatímco manažeři farmaceutických firem v průměru vydělají přes osm milionů eur ročně, šéfové energetických závodů si přijdou jen na polovinu. „Farmacie je jedno z mála odvětví, v nichž funguje volný celosvětový trh vrcholných manažerů,“ uvedl partner HKP Michael Kramarsch. Vysvětluje si to tím, že farmaceutické firmy často vyrábějí po celém světě a například jejich výzkumní pracovníci musí být velmi úzce specializovaní. Situace energetiků je přesně opačná. Obvykle se svazuje přísná státní regulace a působí na několika málo trzích.

Příjmy nanažerů porovnávaných společností podle zemí:

Země Průměrný příjem vrcholných manažerů ( v milionech eur)
Švýcarsko 8,05
Velká Británie 6,73
Německo 6,66
Španělsko 6,54
Itálie 4,42
Francie 4,21
Nizozemsko 3,43
Průměr 5,7

Zdroj: Hostettler, Kramarsch & Partner

Nápadný je propad bankéřů, kteří dosud patřili k nejlépe placeným šéfům firem. Nyní se pohybují ve středu žebříčku. Podle HKP je to důsledkem veřejného pohoršení nad odměnami bankéřů v době vrcholící finanční krize a zpřísněné regulace bank.

Přestože v průměru se po finanční stránce nejlépe vede šéfům farmaceutických firem, do člena manažerů s nejvyšším příjmem se letos postavil šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn, který ročně vydělá 16,6 milionu eur. Jeho vysoký příjem sice pomohl německým manažerům ke třetí příčce mezi nejlépe vydělávajícími, první se ale s osmi miliony eur udrželi Švýcaři. Za nimi následují s průměrnými 6,7 miliardy eur Britové.

Ve Švýcarsku se vrcholným manažerům naskýtá ještě jedna příležitost ke královskému výdělku. Zdaleka nejlépe placení jsou zde i předsedové dozorčích rad. Ti v Novartisu, Nestlé a Roche ročně vydělají mezi 4,6 a necelými deseti miliony eur. Ve srovnání s nimi vydělal například předseda dozorčí rady Deutsche Bank Clemens Börsig 300 tisíc eur.