V Evropě vře spor o rybářské kvóty, Česko může těžit ze sladkovodního chovu

rybolov

rybolov

Evropská komise dlouhodobě upozorňuje na to, že současný stav rybí populace není dlouhodobě udržitelný. Celkem 75 procent druhů trpí nadměrným lovem a třetina populace je v zoufalém stavu. Brusel chce proto od roku 2015 zavést rybářské kvóty, které by zajišťovaly přirozenou obnovu. Velké rybářské národy ale snahy Evropské komise odmítají, podle nich posílají rybolov na hranu existence. Pro Česko je pozitivní, že návrh obsahuje podporu sladkovodního chovu.

Zemím jako Francie nebo Španělsko se nelíbí, že chce Brusel po roce 2015 do rybářských kvót započítávat i úlovky, které nesplňují míru a rybáři je většinou vrací zpět do moře. Ryby už jsou ale často poničené nebo mrtvé a proto se na úbytku populace podílejí.

„Do moře se zpět hází až 60 procent ulovených ryb. Chceme změnit systém tak, aby se do kvót taky počítaly,“ vysvětlila eurokomisařka pro rybolov Maria Damanakiová.

„Takhle radikální rozhodnutí by znamenalo konec rybářství v Evropě,“ kontroval francouzský ministr zemědělství a rybolovu Bruno Le Maire. Damanakiová ale oponuje.“Pokud nepřistoupíme na reformy, z celkových 136 rybích druhů určených k lovu bude během příštích deseti let udržitelných jen osm. Ten bludný kruh musíme prolomit,“ cituje ji server EUobserver.

Odpor vyvolává i navrhovaná možnost, že by si rybáři mohli navzájem prodávat koncese k lovu v určitých vodách. To by mělo vést ke snížení přebujelé rybářské flotily v unii. „To je absolutně nepřijatelné, protože by to zvýhodňovalo velké podniky,“ dodal Le Maire, který o obchodu s koncesemi mluví jako o „privatizaci“ rybářství.

Rybáři se bojí ztráty živobytí

Kromě Francouzů snahu Bruselu o zpřísnění pravidel rybolovu odmítají i Španělé, kteří pro změnu argumentují závažnými sociálními dopady, které by citelné omezení rybolovu mělo na rybáře. Podle španělské ministryně zemědělství Rosy Aguilarové by měla komise posunout platnost reformy až na rok 2020. „Měli by více respektovat lidská práva,“ dodala.

„Problém ztráty práce nevytvořily reformní plány, problém už tu je teď. Rybolov se přestává vyplácet prostě proto, že už v mořích není dostatek ryb,“ hájí návrhy Bruselu Damanakiová. Ty budou ale muset ještě projít schvalováním jednotlivých členských států EU a Evropského parlamentu.

Česko by mohlo těžit z podpory chovu sladkovodních ryb

Nová rybářská politika Evropské unie přináší některá pozitiva pro Česko. Členské státy EU si stále více uvědomují, že výpadek rybí populace v mořích by mohla nahradit takzvaná sladkovodní akvakultura, tedy chov sladkovodních ryb, s nímž mají Češi velké zkušenosti. Evropská komise navíc podporu chovu do svého návrhu zahrnula.

„Řada zemí vystoupila na podporu akvakultury a sladkovodní akvakultury a nebyly to jenom přímořské státy. To je velice povzbuzující,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Větší podporu sladkovodního chovu ryb znamená i více peněz pro české rybáře, zatím ale není jasná konkrétní částka. „Peníze bychom mohli využít na inovace, modernizace, dokonce i zakládání nových rybníků či lepší zpracování ulovených ryb a vysazování nových,“ dodal Chmiel.