V hustém sněžení začal monstrózní pohřeb Kim Čong-ila

Pohřeb Kim Čong-ila začal za hustého sněžení

Pohřeb Kim Čong-ila začal za hustého sněžení Zdroj: ctk

Pohřeb diktátora vysílá severokorejská státní televize, jež často nabízí záběry přihlížejících, kteří při průjezdu smuteční kolony srdceryvně pláčou a okázale projevují zármutek.
První část obřadu se dnes konala v pchjongjangském mauzoleu Kumsusan, kde byla rakev s tělem Kim Čong-ila několik dní vystavena. Pak vyrazil smuteční průvod do bílých ulic Pchjongjangu, kde vytrvale sněží. V jeho čele a v blízkosti černého smutečního vozu vezoucího ostatky jeho otce kráčel Kim Čong-un v tmavém kabátě a s hlavou mírně skloněnou proti sněhu zvedal pravou ruku na pozdrav.
Pohřeb Kim Čong-ila
Pohřeb Kim Čong-ila
Pohřeb Kim Čong-ila
11
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) V Pchjongjangu začal mohutný dvoudenní pohřeb severokorejského komunistického vůdce Kim Čong-ila, který zemřel 17. prosince ve věku 69 let. Severokorejská státní televize vysílala několikahodinovou jízdu smutečního procesí v čele s pohřebním vozem provázeným následníkem Kim Čong-unem ulicemi hlavního města a prakticky celý svět sledoval obřad v naději, že spatří náznaky dalšího vývoje v izolované zemi disponující jadernými zbraněmi.

Pochmurné televizní záběry pohřební kolony s limuzínou, na níž byl ohromný portrét Kim Čong-ila, se střídaly se záběry lidí lemujících ulice. Mnozí až teatrálně a hystericky dávali najevo své emoce. Pohled na televizní obrazovku ovšem často vyvolával pochybnosti o spontánnosti jejich počínání. Zatímco ženy a muži v prvních řadách pravidelně propukali v pláč, kvíleli, zoufale lomili rukama či se chytali za srdce s výkřiky „otče, otče“, lidé v dalších řadách zachycených kamerou mnohdy zachovávali klid.

Severokorejská televize podle agentury AP oznámila, že země je nyní v „láskyplné péči“ Kim Čong-una - nejmladšího syna zesnulého vůdce.

První část obřadu se konala dnes dopoledne místního času (KLDR má oproti Evropě osmihodinový náskok) v pchjongjangském mauzoleu Kumsusan, kde byla rakev s tělem Kim Čong-ila několik dní vystavena.

Smuteční kolona pak vyrazila do bílých ulic Pchjongjangu, kde vytrvale sněžilo. V úvodní části v jejím čele a v blízkosti černého smutečního vozu vezoucího ostatky kráčel Kim Čong-un v tmavém kabátě a s hlavou mírně skloněnou proti sněhu zvedal pravou ruku na pozdrav.

Poblíž bylo vidět jeho vlivného strýce Čang Song-tcheka, švagra Kim Čong-ila a muže, považovaného za šedou eminenci, jež bude hrát významnou roli při upevňování Kim Čong-unovy moci.

V ulicích Pchjongjangu se shromáždily podle severokorejské státní televize statisíce truchlících lidí, mnohde vojáci se sklopenými hlavami a smeknutými čapkami. Po zhruba tříhodinové ceremonii skončily ostatky opět do mauzoleu Kumsusan, kde bude nabalzamovaný Kim Čong-il vystaven stejně jako jeho otec Kim Ir-sen.

Kim Čong-il vládl jedné z nejizolovanějších zemí světa od roku 1994, kdy převzal vládu po svém otci Kim Ir-senovi. Podle státních médií zemřel 17. prosince ve věku 69 let. Zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až po dvou dnech. Příčinou úmrtí byl údajně silný infarkt v důsledku přepracování a velké psychické zátěže. Během uplynulých 11 dní od oznámení smrti se před podobiznami zesnulého vůdce v mrazivém počasí klaněly a plakaly statisíce lidí.

Záběry lidí truchlících před rakví s ostatky Kim Čong-ila a vzdávajících poctu zesnulému vůdci zveřejnila KLDR i dnes před začátkem pohřbu. Záznam zachycuje vojáky v uniformách a civilisty v černých oděvech nebo tradičním oblečení, jak v mauzoleu Kumsusan pláčou před rakví s vůdcovými ostatky. Katafalk je na záběrech zakryt rudými begóniemi pojmenovanými podle zesnulého „kimčongilie“. Armádní orchestr v televizi vyhrával revoluční písně.

Pohřeb diktátora vysílá severokorejská státní televize, jež často nabízí záběry přihlížejících, kteří při průjezdu smuteční kolony srdceryvně pláčou a okázale projevují zármutek.Pohřeb diktátora vysílá severokorejská státní televize, jež často nabízí záběry přihlížejících, kteří při průjezdu smuteční kolony srdceryvně pláčou a okázale projevují zármutek. | ctk

Smuteční akce mají v Pchjongjangu pokračovat ve čtvrtek. Podle státní agentury KCNA bude jejich součástí obřad v poledne místního času, dělová salva nebo tři minuty ticha. Lokomotivy a lodě naopak uctí památku vůdce troubením a houkáním sirén.

Okázalý pohřeb má být podle analytiků ukázkou vojenské síly a připomíná pohřeb Kim Čong-ilova otce, zakladatele KLDR Kim Ir-sena, který jako první z rodiny stanul u moci. Jeho vnuk Kim Čong-un bude podle třetím členem rodiny, který se ocitne v čele země. Ta se podle agentury Reuters může zdát silná, nicméně neprosperuje. KLDR, kterou podporuje sousední Čína, se chce zařadit se mezi jaderné mocnosti a letos provedla dva jaderné testy. Podle OSN ale Severokorejci umírají o tři a půl roku dříve než v dobách Kim Ir-sena.

První část obřadu se dnes konala v pchjongjangském mauzoleu Kumsusan, kde byla rakev s tělem Kim Čong-ila několik dní vystavena. Pak vyrazil smuteční průvod do bílých ulic Pchjongjangu, kde vytrvale sněží. V jeho čele a v blízkosti černého smutečního vozu vezoucího ostatky jeho otce kráčel Kim Čong-un v tmavém kabátě a s hlavou mírně skloněnou proti sněhu zvedal pravou ruku na pozdrav.První část obřadu se dnes konala v pchjongjangském mauzoleu Kumsusan, kde byla rakev s tělem Kim Čong-ila několik dní vystavena. Pak vyrazil smuteční průvod do bílých ulic Pchjongjangu, kde vytrvale sněží. V jeho čele a v blízkosti černého smutečního vozu vezoucího ostatky jeho otce kráčel Kim Čong-un v tmavém kabátě a s hlavou mírně skloněnou proti sněhu zvedal pravou ruku na pozdrav. | ctk

Asi sedmadvacetiletý Kim Čong-un, kterého již nyní státní sdělovací prostředky označují za „velkého následníka“, v úterý podle státních médií znovu vzdal poctu zesnulému otci. Šlo o jeho pátou návštěvu v pchjongjangském mauzoleu.