V Itálii být nechceme, rozhodli Benátčané. Řím může referendum s klidem ignorovat

Benátky (ilustrační foto)

Benátky (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: JoeDuck via Flickr

Drtivá většina obyvatel Benátek a blízkého okolí se vyslovila v neoficiálním referendu pro odtržení oblasti od zbytku Itálie a pro vyhlášení nezávislosti. Internetového hlasování se zúčastnily tři čtvrtiny z 3,8 milionu voličů. Pro odtržení se vyslovilo 89 procent. Výsledek referenda však není pro úřady a vládu v Římě nijak závazný.

Aktivisté považují výsledek za velké vítězství, na jehož základě mohou zahájit kroky k vyhlášení skutečného referenda. V tomto ohledu už ale budou moci jen stěží předpokládat, že se jim od úřadů dostane pozitivní odezvy. Iniciativu by musela odsouhlasit regionální rada, pak italský parlament a nakonec i vláda. Ve všech těchto orgánech by se ale zřejmě našlo příliš odpůrců.

Benátští aktivisté argumentují tím, že mocná Benátská republika má se samostatností bohaté zkušenosti. Založena byla na přelomu 7. a 8. století, přežila tisíc let existence a sloužila jako významné centrum námořního obchodu. Nezávislost regionu utnul Napoleon v roce 1797, kdy bylo město přičleněno k Habsburské říši. Součástí Itálie se Benátky staly při vytváření státu v roce 1866.

Benátky, ItálieBenátky, Itálie | CC BY 2.0: JoeDuck via FlickrBenátky, Itálie

Zákon o uspořádání referenda schválily místní úřady v roce 2006. „Máme právo na sebeurčení, jak ho uznává OSN (..) Sedm z deseti nových členů Evopské unie má menší populaci než Veneto. Jestliže Estonsko, Lotyšsko a Litva mohou mít místo v Evropském parlamentu, proč ne my?“ vysvětluje organizátor referenda Gianluca Busato.

Russia Today: Západ referendum záměrně ignoruje
Benátského referenda si všimla i ruská satelitní televize Russia Today, která v rámci své protizápadní propagandy přirovnává separatistické snahy Benátčanů k situaci na Krymu, informuje Česká televize. Západní média obviňuje, že o italském hlasování úmyslně mlčí. V Evropě o referendu údajně ví jen hrstka lidí. Srovnání s krymským hlasováním ale pokulhává, uvádí Česká televize. Po Benátsku na rozdíl od Krymu nepochodují vojska cizího státu a lidé hlasují o samostatnosti, nikoliv o připojení k jinému státu.

Důvody k odtržení? Především ekonomické

Veneto, ve kterém se Benátky nacházejí, má vlastní dialekt, tradice a historii. Hlavní důvody ke snaze o oddělení jsou ale spíše ekonomického rázu. Vyplývá mimo jiné z dlouholeté nespokojenosti, kdy bohatý sever musí hospodářsky podporovat chudý jih. Region Veneto je navíc nejbohatší italskou oblastí, do níž miliony eur pumpuje kvetoucí turismus i silný průmysl.

„My, Benátčané, máme pocit, že jsme tu jen od toho, abychom platili daně,“ zdůvodnil vzdorný postoj vůči Římu Luca Zaia, guvernér regionu Veneto. Podle něj italská vláda vysává z regionu na daních 71 miliard eur (skoro dva biliony korun), přičemž v něm investuje o 21 miliard méně. „Řím si pořád myslí, že je v čele nějaké říše, a nás považuje za její periferii,“ rýpnul si ještě do vlády.

Riziko rozdrobení Itálie

Odpůrci odtržení pochybují, že by Veneto jako republika mohla existovat sama o sobě. „Jestliže celá země se poslední dobou snaží bojovat s ekonomickou krizí, co by se stalo nezávislému regionu? Je to rozpor,“ domnívá se jeden z odpůrců Pietro Piccinetti. Obává se toho, že pokud by Benátky opravdu získaly samostatnost, další regiony by je zřejmě chtěly následovat. Sto padesát let trvající jednota Itálie by tak byla ohrožena.

Inspirace? Skotsko a Španělsko
Propagátoři referenda se inspirovali především ve Skotsku, kde se hlasování o oddělení od zbytku Británie bude konat v září. O odtržení určitých částí země se hovoří i ve Španělsku, kde vidí svou budoucnost v samostatnosti Katalánci a Baskové.