V Itálii se formuje euroskeptická vláda

Luigi Di Maio, lídr Hnutí pěti Hvězd (M5S)

Luigi Di Maio, lídr Hnutí pěti Hvězd (M5S) Zdroj: profimedia.cz

Týden po italských parlamentních volbách není jasno o tom, kdo bude mít hlavní slovo při sestavování budoucí vlády. Není přitom vyloučené, že dvě nejsilnější strany spojí své síly a v zemi vznikne euroskeptický kabinet. Je také možné, že Italové budou muset jít k volebním urnám znovu.

Z hlasování nevzešel jednoznačný vítěz. Nejsilnější jednotlivou stranou se stalo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S). Formace, v jejímž čele stojí Luigi Di Maio, získala v dolní komoře parlamentu 227 křesel. Pravicová koalice ale disponuje 265 hlasy, přičemž nejvíce v ní bodovala antiimigrační Liga (dříve Liga severu) Mattea Salviniho se 124 mandáty. K většině je zapotřebí 316 křesel.

Ačkoli oficiální vládní rozhovory mají začít až po schůzi nového parlamentu 23. března, Di Maio i Salvini se snaží připravit si co nejlépe půdu k jednání. „Chceme se rychle pohnout. Jestli další strany chtějí předložit návrhy, které lidem pomohou, jsme připraveni o nich diskutovat,“ vzkázal Di Maio.

Oba lídři už se obrátili na Demokratickou stranu (PD), která získala pouze 112 mandátů. Podle dostupných zdrojů ale PD zatím nejeví zájem o spojenectví ani s populisty, ani s pravicovou aliancí. Nabízí se tak koalice dvou nejsilnějších stran, které spojuje například kritika Bruselu. Obě partaje už také předestřely společný ústřední bod ekonomického programu – méně daní.

„Četl jsem, že Brusel chce nové daně. Předložíme alternativní plán založený na opaku,“ prohlásil Salvini. Je tak zřejmé, že by od takové vlády hrozilo další zadlužování země a roztržka s Evropskou unií ohledně fiskální disciplíny.

Koalice protisystémových stran by sice zdánlivě spojila rozdělené regiony, ve skutečnosti by ale pnutí mezi nimi těžko dokázala zmírnit. Zatímco bohatý sever ovládla pravice, chudší jih a ostrovy jednoznačně podpořily M5S. „Rozdíl mezi severem a jihem je tak velký, že podle mě nakonec v Itálii vyvolá nějaký druh geopolitické krize,“ varoval podle Reuters Lucio Caracciolo z think tanku MacroGeo.

Je také otázkou, jak do jednání zasáhnou další vlivné osoby v pozadí, kupříkladu Silvio Berlusconi s uskupením Vzhůru, Itálie, které je součástí pravicové aliance. Dalším významným hráčem bude prezident a někdejší člen PD Sergio Mattarella, jenž už minulý týden vyzval všechny strany ke zodpovědnosti.

Salvini dal každopádně najevo, že je proti tomu, aby se situace vyřešila úřednickou vládou. Míní, že by přinesla leda pár reforem k uspokojení Bruselu. V případě, že se nenajde politická shoda, je pro vypsání dalšího hlasování. Konat by se však podle něj mělo na základě nového volebního zákona, jenž by zjednodušil sestavování vlády bonusem pro vítěznou stranu.