V Itálii začaly ostře sledované parlamentní volby

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: reuters

První hlasovací lístky dnes začaly plnit urny v italských volebních místnostech, kde v příštích dvou dnech voliči rozhodnou o novém složení parlamentu. Hlasování začalo v osm hodin a potrvá do deseti večer. V pondělí budou volební místnosti otevřeny do tří odpoledne.

Předčasné italské volby napjatě sleduje nejen italská politická scéna, ale i evropské finanční trhy a Brusel. Čeká se, zda zvítězí kandidát ochotný pokračovat v úsporném ekonomickém programu, založeném na rozpočtové kázni, škrtech a úsporách. Krizový propad italské ekonomiky, desetkrát větší ve srovnání s řeckou, by ohrozil celou Evropu.

Poslední povolené volební průzkumy se uskutečnily dva týdny před volbami, a tak momentální rozložení preferencí není příliš jasné. Očekává se vítězství levicové koalice vedené bývalým komunistou Pierem Luigim Bersanim, v těsném závěsu je pravicové seskupení vedené kontroverzním veteránem italské politiky Silviem Berlusconim.

Předpokládaný zisk hlasůPředpokládaný zisk hlasů | E15

Italská volbaItalská volba | E15

Nejistotu do hlasování vnesl komik Beppe Grillo, jehož populistický program těží z nespokojenosti lidí s bilancí dosavadní politické elity. Jeho Hnutí pěti hvězdiček by mělo skončit třetí před centristickým blokem dosavadního premiéra Maria Montiho.

Jediná jistota, na kterou je podle komentátorů možné sázet, je obtížné povolební jednání o vládní koalici. Dnešní tisk tipuje spojenectví Bersaniho s Montim, jejichž program je až překvapivě blízký. Otázkou podle agentury AP ale je, zda Montiho volební zisk bude k vytvoření stabilní většinové koalice dostatečný.

Přečtěte si profily kandidátů:

Silvio BerlusconiSilvio Berlusconi | reuters

Středopravá koalice - Silvio Berlusconi

Hlavní silou aliance je Lid svobody expremiéra Silvia Berlusconiho, který se na sklonku minulého roku po několika protichůdných vyjádřeních rozhodl opět kandidovat. Předtím se uvažovalo mimo jiné o tom, že si strana volebního lídra vybere v primárkách. Lid svobody v lednu oznámil, že uzavřel spojenectví se svým tradičním koaličním partnerem, antiimigrantskou Ligou severu. Partaj, usilující o přenesení pravomocí z centra do regionů, je však silně rezervovaná k tomu, aby se Berlusconi opět stal předsedou vlády. V případě vítězství bloku je proto ve hře hlavně stranický kolega mediálního magnáta Angelino Alfano.

Mario MontiMario Monti | reuters

S Montim pro Itálii - Mario Monti

Je dost možné, že rozhodujícím činitelem voleb se stane nová středová platforma dosluhujícího předsedy úřednické vlády Maria Montiho. Jeho rozhodnutí kandidovat po prosincovém pádu kabinetu a pokračovat v případě vítězství v započatých reformách vneslo do politického boje zmatky. Montiho konkurenti Bersani a Berlusconi ho kritizovali a vyzvali, aby se jasněji vyhranil. Nyní se však velmi reálně rýsuje povolební spolupráce Montiho s levicí, i když v Bersaniho táboře jí nejsou všichni nakloněni. Nedá se ale ani úplně vyloučit, že by Monti mohl podpořit vznik pravicové vlády.

Pier Luigi BersaniPier Luigi Bersani | reuters

Itálie. Společné dobro - Pier Luigi Bersani

Ústřední stranou levicového bloku je Demokratická strana (PD), tedy sociální demokraté. S nimi jsou spojeni ekologové, socialisté, jedna centristická strana a několik regionálních uskupení. Podle dohody budou všechny partaje kandidovat zvlášť, pokud dají dohromady většinu, navrhnou společně premiéra. Měl by se jím stát bývalý komunista, ale zároveň praktikující katolík Bersani, který zvítězil v primárkách aliance. I cesta, kterou slibuje, je kombinací respektu ke konsolidaci veřejných financí a slibů snížit dopad úsporných opatření na obyčejné pracovníky a důchodce.

Beppe GrilloBeppe Grillo | reuters

Pětihvězdičkové hnutí - Beppe Grillo

Černým koněm hlasování je hnutí populárního komika a bloggera Beppeho Grilla. Jeho uskupení je populistické, ekologické a euroskeptické. Obhajuje přímou demokracii, svobodný internet a silně odsuzuje korupci. Přitahuje tak zejména všechny Italy znechucené současnou politikou. Partaj poprvé zabodovala v regionálních volbách v roce 2010 a poté i v roce 2012. Grillo se často vysmívá ostatním politikům, Berlusconiho například označil za „trpasličí zombie“. Jeho velkým cílem je stát se parlamentním „exorcistou“ a vypudit odtamtud celou starou gardu klasických stran.