V Jemenu po nátlaku šíitů odstoupil prezident, parlament je proti

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí Zdroj: ctk

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí rezignoval na svou funkci. Učinil tak pouhý den poté, co se dohodl s šíitskými povstalci na jejich širším zastoupení ve státních institucích. Těsně předtím nabídl rezignaci vlády premiér Chálid Báhah. Jemenský parlament však poté oznámil, že odchod prezidenta nepřijímá, a podle AFP svolal na páteční ráno mimořádnou schůzi, na které se má zabývat současnou politickou krizí v zemi.

Báhah odstoupením své vlády dal prý najevo, že nechtěl být zatažen do neústavního politického zmatku, čímž měl podle Reuters patrně na mysli mocenskou přetahovanou mezi prezidentem a šíity. Ti si ve středu vymohli jednání s prezidentem obsazením jeho paláce a tím, že ho v jeho domě zablokovali.

Zástupci jižního Jemenu následně obvinili povstalce, že v zemi provádějí agresivní puč proti legitimní vládě, a uzavřeli přístup do Adenu, hospodářské metropole jižní části země. Pak ale v reakci na středeční dohodu vzdušné, námořní i pozemní přístupové cesty znovu otevřely. Podle zaměstnanců letiště už od dnešního znovuotevření přistála v Adenu minimálně dvě letadla, jedno z Káhiry a druhé ze západojemenského města Táizz. V provozu je podle zaměstnanců i přístav.

Rebelové vtrhli do paláce

Šíitští rebelové se ve středu po jednání s prezidentem údajně zavázali, že přestanou obléhat prezidentský palác a propustí prezidentovy poradce, které zadržovali v uplynulých dnech. Hadí naopak prý vyhoví požadavkům povstalců na změnu ústavy a větší zastoupení v parlamentu a státních institucích.

Podle očitých svědků, které citovala agentura Reuters, zůstává před prezidentovou oficiální i soukromou rezidencí povstalecká stráž. Podle Hadího rebelové slíbili, že její muži posty brzy opustí. Člen vedení povstalecké skupiny Muhammad Buchajtí dnes ale uvedl, že k odvolání stráží a propuštění Hadího poradce může dojít během jednoho, dvou nebo tří dnů, pokud budou úřady plnit dohodnuté kroky.

Jemen se propadá do chaosu od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat nová území. V září se jim podařilo vstoupit i do metropole Saná. Za násilnostmi je podle znalců šíitský Írán, který povstalecké šíity vyzbrojuje. Další zase připisují chaos Hadího dlouholetému předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, který musel odstoupit po revolučních událostech v roce 2012.