V Libyi se opět bojuje o ropné terminály, vládní útok neuspěl

Přislušník východolibyjských jednotek generála Chalífy Haftara

Přislušník východolibyjských jednotek generála Chalífy Haftara Zdroj: reuters

V Libyi se opět rozhořely boje o ropné terminály. Východolibyjským jednotkám generála Chalífy Haftara se nakonec podařilo opět získat kontrolu nad dvěma ropnými přístavy As-Sidra a Rás Lanúf, když terminál v As-Sidra na krátkou dobu obsadili milice věrné libyjské vládě národní jednoty. Uvedla to agentura Reuters. Haftar neuznává vládu v Tripolisu, kterou respektuje OSN.

Haftarovy jednotky, které podporují mezinárodně neuznaný kabinet sídlící na východě země, vyhnaly 11. a 12. září členy ostrahy ropných zařízení PFG z celkem čtyř přístavů s ropnými terminály. Boj o terminály vypukl začátkem měsíce. Proti Haftarovým silám stojí jednotky ochránců ropných zařízení PFG, které se nedávno dohodly s oficiální vládou v Tripolisu, že umožní otevřít přístavy a obnovit vývoz ropy. K Haftarovi se ale připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády, s jejichž pomocí generál terminály obsadil.

Boje o terminály přišly v době, kdy se státní ropná firma National Oil Corporation (NOC) připravuje obnovit vývoz z obou přístavů blokovaný několik let. NOC uvedla, že tanker Seadelta plující pod maltskou vlajkou, který nakládá ropu z terminálu Rás Lanúf, se musel kvůli bojům stáhnout do bezpečné vzdálenosti. Seadelta je po dvou letech první tanker, který v přístavu nakládá.

Dobytí terminálů posílilo Haftarovu pozici, takže bude mnohem obtížnější ignorovat jeho požadavky týkající se většího podílu na moci v budoucí libyjské vládě, poznamenala nedávno agentura AP. Haftar má podporu libyjského parlamentu sídlícího na východě země, který odmítl vládu národní jednoty. Jedním z důvodů tohoto odmítnutí byly právě neshody ohledně toho, jaká bude budoucí role generála v Libyi.

Terminály As-Sidra a Rás Lanúf, které leží mezi středolibyjskou Syrtou a východolibyjským Bengházím, jsou uzavřeny od prosince 2014. O oba začátkem roku bojovali také radikálové z hnutí Islámský stát (IS).

Haftarovy oddíly, známé jako Libyjská národní armáda (LNA), proti IS a dalším radikálům bojují hlavně na východě v okolí Benghází. V poslední době se ale zaměřily i na strategickou oblast ropných terminálů.

Libye je závislá na vývozu ropy, z jejího prodeje pochází 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je nyní jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně asi 1,6 milionu barelů ropy a státní ropná společnost NOC chtěla do roku 2017 těžbu zvýšit na 2,1 milionu barelů denně. Nyní se těžba pohybuje kolem 200.000 barelů denně.