Kaddáfího generál vládě předal ropné terminály, osvobodil je od islamistů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Javier Blas via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Libyjská státní společnost National Oil Corporation (NOC) přebírá od jednotek generála Chalífy Haftara tři ropné terminály a začne z nich vyvážet ropu. Agentuře Reuters to dnes řekl šéf společnosti Mustafá Sanalla. Díky osvobození terminálů obnovuje těžbu ropné pole Nafúra, které leží jižně od přístavů. Do jednoho z nich dorazil už tanker a je připraven odvézt 600 tisíc barelů suroviny. Haftarovy síly v minulých týdnech vybojovaly tři ropné terminály Rás Lanúf, As-Sidra a Zuvajtína.

Haftar nepodporuje mezinárodně uznávanou vládu v Tripolisu, působí na východě země. Ropná společnost naopak pod vládu v Tripolisu spadá, nicméně osvobození terminálů z rukou islámských radikálů uvítala.

Ropná společnost naopak pod vládu v Tripolisu spadá, nicméně osvobození terminálů z rukou islámských radikálů uvítala. Sanalla dnes navštívil Zuvajtínu a řekl, že společnost přistoupila na převzetí přístavů od Haftarových jednotek. „V Zuvajtíně a Rás Lanúfu bude export zahájen okamžitě, z As-Sidru začne co nejdřív,“ řekl Sanalla. Jde podle něj o společné rozhodnutí vlády v Tripolisu a parlamentu, který stále působí na východě Libye.

Libyjští představitelé dnes oznámili, že ropné pole Nafúra obnovuje těžbu. Přerušena byla kvůli uzavření terminálu Zavajtína, ležícího severně od naleziště. Do Rás Lanúfu dorazil podle zdrojů z přístavu tanker, aby naložil 600 tisíc barelů ropy, což bude první nakládka od roku 2014.

Haftar v minulosti působil ve vojsku bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, v 80. letech se postavil proti němu a v revolučním roce 2011 se připojil k boji proti Kaddáfímu. Pak sestavil vlastní jednotky, které působí na východě Libye, kde bojují proti islámským radikálům.

Libye je závislá na vývozu ropy, z jejího prodeje pochází kolem 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně asi 1,6 milionu barelů ropy. Nyní se těžba pohybuje pouze kolem 200 tisíc barelů denně.