V Německu finišuje summit G20, vyjednavači dolaďují závěrečné prohlášení

Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří

Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří Zdroj: Reuters

Donald Trump a Angela Merkelová na summitu G20 v Hamburku.
Jednání o Ukrajině v Hamburku: Macron, Merkelová a Putin se shodli na důležitosti příměří
Protesty během summitu G20 v Hamburku
Protesty během summitu G20 v Hamburku
Protesty během summitu G20 v Hamburku
13
Fotogalerie

Druhým a závěrečným dnem v Hamburku pokračuje summit velkých světových ekonomik G20. Vyjednávačům se podle diplomatů z EU dnes už podařilo najít shodu na všech bodech závěrečného prohlášení s výjimkou ochrany klimatu. Vrcholné jednání, které pokračuje schůzkami lídrů jednotlivých zemí, provázejí rozsáhlé násilné protesty v ulicích, při kterých bylo zraněno přes 200 policistů a zatčeny desítky protestujících.

Pochybnosti o shodě na závěrečném komuniké panovaly zejména kvůli rozdílným názorů americké delegace a ostatních zemí na volný obchod a na ochranu klimatu. Americký prezident Donald Trump totiž v minulosti obojí opakovaně kritizoval. Summit podle agentury DPA zřejmě vyzdvihne volný obchod a zároveň uzná roli "legitimních obranných instrumentů".

V otázce klimatu návrh počítá s tím, že se 19 členů G20 přihlásí k naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu a zároveň vezme na vědomí odlišný postoj Spojených států. Trump před měsícem oznámil, že USA odstupují od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. Do závěrečné deklarace na summitu v Hamburku požaduje Washington zmínit ekologicky čisté využití fosilních paliv.

I dnes se státníci v Hamburku setkávali jednotlivě. Například německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a francouzský prezident Emmanuel Macron se při společné snídani shodli na důležitosti zavedení příměří na východní Ukrajině tak, jak s ním počítají takzvané minské dohody.

Putin dnes na okraj summitu jednal také s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Trump se setkal mimo jiné s britskou premiérkou Theresou Mayovou a po jednání uvedl, že doufá v brzké uzavření bilaterální obchodní dohody a potvrdil svou plánovanou návštěvu Británie. Londýn ale nemůže uzavřít obchodní dohodu se Spojenými státy, dokud neukončí proces vystoupení z EU.

Prezident Trump dnes také ocenil vůdčí schopnost kancléřky Merkelové, kterou v minulosti tvrdě kritizoval. Dnes ji označil za naprosto neuvěřitelnou a inspirující a vyzdvihl i její skvělou organizaci summitu G20 v Hamburku.

Summit nicméně provázelo rozsáhlé násilí v ulicích. Levicoví radikálové, protestující proti kapitalismu a globalizaci, rabovali obchody, zapalovali auta, útočili na policisty a blokovali příjezdové cesty k zóně, kde se jednání státníků konají. Policisté proti násilnickým demonstrantům použili vodní děla. Demonstrace se uskuteční i dnes, v ulicích by mohlo být až 100 tisíc protestujících.

Celkem od začátku násilností ve čtvrtek večer utrpělo zranění přes 200 policistů, informace o počtu zraněných v řadách demonstrantů nejsou k dispozici. Hasiči od pátku zlikvidovali kolem 70 větších i menších požárů. Záchranka vyjela ke 126 zákrokům.

Německá opozice kvůli dosavadním výtržnostem tvrdě kritizuje hamburského primátora Olafa Scholze. Podle ní podcenil situaci, když před summitem mimo jiné říkal, že občané města tuto akci sotva zaznamenají.

Členy G20 jsou Spojené státy, Británie, Francie, Německo, Itálie, Kanada, Japonsko, Rusko, Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Mexiko, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika a Turecko. K nim se pak samostatně řadí Evropská unie jako dvacátý člen.