V Německu hrozí útoky proti přistěhovalcům, varuje kontrarozvědka

Imigranti v německém uprchlickém táboře

Imigranti v německém uprchlickém táboře Zdroj: ctk/ap

Německý Úřad pro ochranu ústavy (BfV) varuje před hrozící eskalací krajně pravicového násilí v zemi. Šéf úřadu Hans-Georg Maassen upozornil, že krajně pravicová uskupení využívají napjaté situace kolem uprchlické vlny v zemi k vyvolávání nenávisti vůči všem cizincům. Podle Maassena brzy může dojít k fyzickým útokům proti jednotlivcům i skupinám lidí.

„V současnosti vidíme, jak extremistická agitace, schvalování násilností a jejich podprahové oceňování pomáhají vyvolávat nové násilné činy. Obáváme se, že by se brzy jejich terčem nemusely stávat pouze ubytovny pro žadatele o azyl, ale i lidé,“ řekl televizi ARD šéf úřadu, který v Německu vykonává funkci civilní kontrarozvědky.

Maassen v této souvislosti varoval především před malou stranou Třetí cesta, která působí především v Bavorsku a jejíž představitelé se ve svých výrocích blíží neonacistické scéně. Strana stála za letákovou kampaní proti vzniku ubytovny pro běžence v bavorském Reichertshofenu, v níž vyzývala k tomu, aby se zamezilo otevření komplexu. Zařízení se v červenci stalo terčem žhářského útoku.

Německo patří mezi evropské země, které nejvíc přitahují uprchlíky. Letos příliv běženců výrazně zesílil, od začátku letošního roku o azyl v Německu 258 tisíc lidí a za celý rok to bude přinejmenším půl milionu. Loni bylo žadatelů o azyl výrazně méně, 202 tisíc.

Na vině politici

Příliv běženců vyvolal v německé společnosti napětí. Několik ubytoven pro uprchlíky se stalo terčem žhářských útoků, politici, kteří se žadatelů o azyl zastávali, musí čelit výhrůžkám.

Organizace Opferperspektive, která poskytuje právní pomoc obětem rasově motivovaného násilí, považuje násilnosti vůči běžencům za důsledek selhání politiků, kteří se uchylují k populismu, místo aby se jasně vyslovili pro pomoc lidem, kteří utíkají z válečných oblastí.