V Německu mají recept, jak zaměstnávat lidi nad 50 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

V České republice je aktuálně 556 tisíc lidí bez práce. Analytici očekávají zlepšení až začátkem příštího roku. S hledáním práce mají problém především lidé nad 50 let. V Německu se snaží palčivý problém řešit.

Pracovní trh o lidi starší 50 let většinou nestojí, přitom mají na trhu stále svou cenu. „Starší lidé jsou teď výrazně zdravější a výrazně vzdělanější než v dřívějších generacích,“ dokládá německý sociolog Reiner Klingholz. Právě v Německu využívají starší lidi třeba pro práci v nadacích, jak uvedla Česká televize.

Příkladem je i Kai, který půlku života pracoval pro velký koncern. Těsně před důchodem mu hrozil vyhazov pro nadbytečnost. Nakonec ho firma místo na úřad práce poslala do nadace, která shání jídlo pro chudé.

„Koncern mě dál platí a já pracuji ve výpočetní technice, jako ve své dřívější práci,“ vysvětluje zaměstnanec nadace Berliner Tafel. Pro firmu je to výhodné. Jeho plat si totiž může odepsat z daní. Nadace zase může využít Kaiových znalostí.

Jiné řešení: zkrácené úvazky

„Zkoušíme počet zaměstnanců nad šedesát let redukovat pomocí zkrácených úvazků,“ přibližuje Andrea Schulz Fleischmann z Berlínského komunálního podniku další možné řešení, jak mohou být starší lidé stále prospěšní společnosti.

V 55 letech přecházejí na poloviční úvazek na deset let. Reálně přitom pracují jen pět let a od 60 mají volno. Přitom po celou dobu nedostávají polovinu, ale rovnou čtyři pětiny platu. Na mzdu jim přispěli členové představenstva společnosti.