V Německu se chystá první vydání Hitlerova Mein Kampfu po 70 letech

Historická vydání Mein Kampf

Historická vydání Mein Kampf Zdroj: Adam Jones, Ph.D., Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V Německu se chystá vydání hlavního ideologického nacistického díla Adolfa Hitlera Mein Kampf, první od konce druhé světové války. Autorská práva k díle považovaném za manifest nacismu vlastní od konce války bavorská vláda, která poválečné vydání v němčině celou dobu blokovala. Práva ale letos - sedmdesát let po sebevraždě autora v berlínském bunkru - na konci roku vyprší.

Na novém kritickém vydání tak již od roku 2012 pracuje mnichovský Institut pro soudobé dějiny. Kritici z řad židovských organizací i dalších s tím ale hluboce nesouhlasí a vydání označují za možnost nechat promluvit Hitlera ze záhrobí či otevření Pandořiny skříňky.

„Chápu, že pro některé je nepříjemné, že kniha, která sehrála tak dramatickou roli, by měla být opět přístupná veřejnosti,“ míní zástupce ředitele institutu zkoumajícího vzestup nacismu a jeho tragické následky Magnus Brechtken. „Na druhou stranu je to také užitečná cesta, jak šíři osvětu a vzdělání k této části dějin - publikací s příslušnými odbornými komentáři, které zabrání opakování těchto traumatických událostí,“ dodal s tím, že cílem rozhodně není vydat příručku pro začínající fašisty, ale akademickou publikaci o dvou tisících stranách, v níž odborné kritické komentáře a analýzy zaberou více prostoru než samotný Hitlerův nenávistný text.

To ale kritikům nestačí a upozorňují i na to, že kniha by měla vyjít v době opětovně rostoucího antisemitismu v Evropě. „Jsem absolutně proti vydání Mein Kampfu, třeba i komentovaného. Copak můžete komentovat ďábla? Osobu jako byl Hitler?“ říká mluvčí berlínského Židovského fóra pro demokracii a proti antisemitismu (Jüdisches Forum für Demokratie und gegen Antisemitismus) Levi Salomon.

Knihu lze i nyní koupit

Samotnou knihu Hitler napsal v roce 1924 v době pobytu ve vězení po nezdařeném nacistickém puči v Mnichově. Ve dvou dílech pak vyšla o dva a tři roky později a kromě popisu ideologie nacismu a myšlenek o nadřazenosti jedné rasy nad druhými popisuje i Hitlerovy antisemitské plány, které poté začal skutečně po roce 1933, kdy se stal kancléřem, uskutečňovat.

Do konce války v roce 1945 byla vytištěna ve více než 12 milionech kopií. Odhaduje se, že se zachovala ve stovkách tisíc výtiscích, které se stále dají koupit v antikvariátech.

V jiných jazycích ale Mein Kampf vydán byl a cizojazyčné verze lze přes některá internetová knihkupectví koupit. Českého – nekomentovaného – vydání se nenávistná kniha dočkala v březnu 2000. Vydalo ji nakladatelství Otakar II. pod vedením Michala Zítka. Nejprve jej sice soud odsoudil za údajnou podporu a propagaci hnutí potlačující lidská práva k podmínečnému trestu, před devíti lety jej ale Nejvyšší soud osvobodil.