V Paříži se protestovalo kvůli změně klimatu, policie zatkla sto lidí

Demonstrace v Paříži

Demonstrace v Paříži Zdroj: CTK

Policie v Paříži zadržela po dnešních demonstracích v ulicích města asi stovku lidí. Oznámil to šéf policie Michel Cadot. Akce aktivistů před klimatickým summitem se zvrhly v násilné střety s policií, jichž se zúčastnilo až tři stovky lidí, kteří nerespektovali vyhlášený zákaz shromažďování. Francie po vražedných útocích islamistických teroristů z 13. listopadu vyhlásila výjimečný stav.

Cadot podle agentury AFP uvedl, že u zhruba stovky aktivistů se našly podezřelé předměty schopné způsobit zranění, včetně skleněných lahví nebo dokonce bowlingové koule. Policie předtím proti demonstrantům, kteří protestovali proti summitu a proti zákazu shromažďování, použila slzný plyn.

Pařížské demonstrace byly součástí víkendových akcí proti změně klimatu ve zhruba padesáti městech světa. Ve francouzské metropoli aktivisté zpočátku vytvořili jen symbolický lidský řetěz, protože v Paříži, kde v pondělí začne konference OSN o klimatických změnách, byla podobná shromáždění z bezpečnostních důvodů dočasně zakázána.

Pořadatelům akce v Paříži se podařilo vytvořit od 12:00 na asi hodinu dlouhý lidský řetěz, který procházel kolem klubu Bataclan, kde bylo nejvíce z celkem 130 obětí atentátů z 13. listopadu. „Je třeba veřejně tlačit na vedoucí představitele. Zrušení manifestace nás zklamalo, ale tohle je dobrá alternativa k mobilizaci,“ vysvětlila novinářům 29letá účastnice řetězu Aude.

Nerespekotvali výjimečný stav

Na 200 lidí, které sezvala radikální organizace Anticop21, se rozhodlo zákazy plynoucí z výjimečného stavu nerespektovat a společně postupovali k náměstí Republiky. Mnozí z účastníků měli zahalené tváře a někteří začali házet na přítomné početné bezpečnostní síly lahve a další předměty. Policisté na náměstí nakonec demonstranty rozehnali.

Francouzský prezident François Hollande označil násilné střety aktivistů za „ostudné“ a „politováníhodné“. Nátlaková zelená skupina 350.org se od násilí v Paříži distancovala a sdělila, že tamní protestující „nebyli spojeni s klimatickým hnutím“. Porušili totiž podle ní „slib nedopouštět se násilí, který dal každý člen Klimatické koalice“.

Demonstrace na podporu mezinárodní dohody o ochraně klimatu se dnes podle agentury Reuters naopak uskutečnily například v Sydney, Berlíně, Londýně, Sao Paulu, Hongkongu či New Yorku. V mnoha dalších městech se demonstrovalo již v pátek a v sobotu.

Přes půl milionu lidí

Všech více než dvou tisíc akcí v celém světě se zúčastnilo přes 570 tisíc lidí a do konce dne jich může být přes 600 tisíc. Uvedla to vlivná levicová aktivistická organizace Avaaz, která je jedním z organizátorů akcí spojených s klimatickým summitem. Další čísla mají ještě přijít z Mexika nebo z Kanady.

Do Paříže se začali sjíždět účastníci konference, která začne v pondělí na pařížském předměstí Le Bourget. Prezident François Hollande již přijal například Pan Ki-muna, povečeří se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, později večer má dorazit nejvyšší americký představitel Barack Obama. Česko bude na konferenci zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

Někteří ze zahraničních hostů uctili památku obětí nedávných atentátů položením květin v místech, kde k útokům došlo. Učinili tak například chilská prezidentka Michelle Bacheletová a kanadský premiér Justin Trudeau.