V primárkách žádné překvapení: Trump má Karolínu, Clintonová Nevadu

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: Reuters

Lídři republikánů se budou muset smířit s tím, že svérázný realitní magnát Donald Trump je kandidát, se kterým je třeba vážně počítat. V Jižní Karolíně mu dalo hlas 32,5 procenta příznivců strany. O druhé místo se dělí floridský senátor Marco Rubio (22,5 procenta) a senátor za Texas Ted Cruz (22,3).

Tito konzervativní politici tím potvrzují svoji silnou pozici, zato další kandidáti za první trojkou daleko zaostávají s podporou méně než osm procent. Patří k nim i Jeb Bush, který se rozhodl svoji kandidaturu stáhnut. „V této předvolební kampani jsem si stál za svým a odmítl jsem se ohýbat podle toho, kam vane politický vítr,“ řekl Bush a neskrýval hořkost. „Protože navzdory tomu, co jste možná slyšeli, postoje a politika jsou důležité,“ dodal.

Vítěz primárek Trump si svůj úspěch viditelně užíval a Bushovo rozhodnutí nijak nekomentoval. Stručně pogratuloval Rubiovi a Cruzovi a pronesl, že kandidovat na prezidenta není snadné. „Je to drsné, je to špinavé, je to kruté a surové,“ podělil se Trump o svůj pohled na věc. „A když zvítězíte, je to krásné.“

Šlapání na paty

Demokratičtí adepti na post prezidenta jsou nyní jen dva a zatím si dost šlapou na paty. V Nevadě dalo hlas 52,7 procenta voličů Hillary Clintonové a její sok Bernie Sanders získal 47,2 procenta hlasů. Přestože nejde o nijak drtivé vítězství, ve volebním týmu bývalé ministryně zahraničí panovala euforie. Po téměř vyrovnaném výsledku v Iowě a Sandersově vítězství v New Hampshire je Nevada pro Clintonovou symbolem zvratu nebo alespoň naděje na něj.

„Někteří o nás možná pochybovali,“ řekla Clintonová, „ale my jsme jeden o druhém nezapochybovali nikdy.“ Těmito slovy dala najevo, jak je pro ni důležitý celý volební tým, zcela v duchu své kampaně zaměřené na „obyčejné lidi“. Sandersovi sice poblahopřála, ale neodpustila si malé rýpnutí. „Pravda je taková, že v naší zemi nejde o vyřešení jednoho jediného problému. Potřebujeme více než jen plán pro velké banky.“

Málo radikální kandidát
Jeb Bush své odstoupení zdůvodnil nízkou podporou, které se mu v prvních státech dostalo. „Lidé z Iowy, Jižní Karolíny a New Hampshiru promluvili a já jejich rozhodnutí skutečně respektuji,“ řekl Bush. Jedním z důvodů jeho neúspěchu je nálada mezi republikánskými voliči. Ti zatím dávají přednost kandidátům, kteří se prezentují jako bojovníci proti zlořádům a slibují radikální změny.