V Řecku hrozí humanitární katastrofa, varuje Amnesty International

Uprchlický tábor v řeckém Idomeni

Uprchlický tábor v řeckém Idomeni Zdroj: ctk/ap

Evropa musí pomoci 46 tisícům migrantů, kteří po uzavření takzvané balkánské stezky uvízli v Řecku. Vyzvala k tomu dnes organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI), podle níž se lidé prchající před válkou a chudobou "ocitli v pasti" a v jihoevropské zemi žijí v nedůstojných podmínkách.

„Rozhodnutí uzavřít migrační trasu přes západní Balkán zanechalo 46 tisíc uprchlíků a migrantů ve strašlivých podmínkách a v neustálém strachu a nejistotě,“ uvedl John Dalhuisen z organizace Amnesty International.

Státy Evropské unie podle AI uzavřením balkánské stezky migrační krizi jen zhoršily. Pokud tisícům běženců v Řecku neposkytnou pomoc, hrozí prý humanitární katastrofa.

Tisíce lidí v provizoriu

Migrační trasa západním Balkánem se uzavřela poté, co se Rakousko rozhodlo omezit počet migrantů, kteří budou moci požádat v zemi o azyl, i těch, které pustí dál přes své území do Německa. K Vídni se následně přidaly i Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Makedonie.

V Řecku tak uvízly tisíce lidí, kteří často přebývají v provizorních táborech, z nichž největší jsou u Idomeni nedaleko makedonské hranice a v přístavním městě Pireus u Atén. Řecké úřady se snaží tyto tábory postupně vyklízet a migranty přesouvat do oficiálních uprchlických středisek.

Řecko vrací desítky běženců

Na konci března EU uzavřela dohodu s Tureckem, na základě které Atény mohou migranty, kteří se na řecké území dostali po 20. březnu a nezískají v zemi azyl, vracet zpět Ankaře. Za každého takto vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 tisíc běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

První migranty Řecko do Turecka vrátilo 4. dubna, dnes vypravilo dalších 45 Pákistánců. Celkem by během dneška mělo z Řecka odjet zpátky na turecké území 150 migrantů.