V Řecku vrcholí krátká kampaň před referendem

Řecko, referendum, přípravy

Řecko, referendum, přípravy Zdroj: ctk

Řecko před referendem
Řecko před referendem
Řecko před referendem
Řecko před referendem
Řecko před referendem
9
Fotogalerie
V Řecku vrcholí krátká kampaň před zlomovým nedělním referendem, v němž se lidé mají vyslovit k podmínkám, které mezinárodní věřitelé vyžadovali výměnou za další finanční pomoc zadlužené zemi. Vládou podporovaní odpůrci navržených reformních opatření se večer sejdou na centrálním aténském náměstí Syntagma, ve stejnou dobu se na místě někdejšího antického stadionu odehraje demonstrace opačného tábora, tedy zastánců požadavků věřitelů.

Podle posledních průzkumů jsou Řekové ohledně referenda rozdělení a výsledek může být velmi těsný.

V zemi, kde dnes už pátý den zůstávají uzavřené banky a obyvatelé mají jen velmi omezený přístup ke svým vkladům, panuje napjaté očekávání. To umocnily i výsledky čerstvých průzkumů, které na rozdíl od dřívějších dat ukázaly, že v referendu by pro přijetí a odmítnutí reforem mohl hlasoval téměř stejný počet voličů. Navíc stále existuje možnost, že se plebiscit neuskuteční, protože nejvyšší správní soud má teprve dnes rozhodnout, zda referendum neporušuje ústavu.

Ačkoli je podle odborníků pravděpodobnější, že soud referendum nezablokuje, řada politiků i komentátorů upozorňuje, že o regulérnosti hlasování přesto budou pochyby. Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis dnes upozornil, že otázka, která má být Řekům v neděli předložena, není správná fakticky ani z právního hlediska. Odkazuje totiž na úvěrový program, jehož platnost v úterý vypršela. Voliči také zřejmě budou mít problém otázce formulované úřednickým jazykem správně porozumět, napsala agentura AP.

Řecká média zase píšou o tom, že velké množství voličů k urnám nedorazí buď kvůli tomu, že hlasování bylo vyhlášeno narychlo teprve minulý víkend, nebo proto, že kvůli restrikcím na výběr hotovosti nebudou mít na cestu do svých domovských obcí peníze.

Na referendum se obecně pohlíží jako na hlasování o dalším osudu Řecka v eurozóně. Evropští lídři a řecké hlavní opoziční strany vybízejí voliče, aby hlasovali „ano“ a tedy podpořili mezinárodní věřitele s jejich představou dalších řeckých úsporných kroků. Vláda premiéra Alexise Tsiprase, který bude rovněž řečnit na večerní demonstraci, je ovšem razantním zastáncem varianty „ne“.

Podle ministra financí Janise Varufakise odmítnutí podmínek věřitelů zlepší postavení Řecka při dalším vyjednávání. Jeho náměstek a hlavní řecký vyjednávač s věřiteli Euklidis Tsakalotos dnes na sociální síti Twitter napsal, že vláda ani neměla jinou možnost, než referendum vypsat, protože v případě přijetí podmínek ze strany eurozóny, Mezinárodního měnového fondu a Evropské banky by dohoda neměla šanci projít řeckým parlamentem.

Řecké "ne" může přiblížit zemi k vystoupení z eurozóny

Varianty možného vývoje po vyhodnocení nedělního referenda v Řecku:
ANO:

Pokud se Řekové vysloví pro úsporná opatření, měly by se jim otevřít dveře k pomoci od mezinárodních věřitelů. Její konkrétní podobu ale budou teprve muset dojednat. Otázkou bude s kým. Vláda Alexise Tsiprase je totiž proti úsporným opatřením a ministr financí Janis Varufakis dokonce slíbil, že v případě kladného výsledku referenda odstoupí on a „možná i celá vláda“.

Bezprostředním důsledkem kladné odpovědi v referendu by ale mělo být uklidnění trhů a pokračování finančních injekcí řeckým bankám od Evropské centrální banky (ECB), bez níž jsou tyto téměř nelikvidní.

Možné varianty vývoje:
a) Pokud vláda podá demisi, může řecký prezident pověřit sestavením vlády šéfa opozice, která je pro úsporná opatření. Pak by dohoda s věřiteli měla jít víceméně hladce.
b) Pokud vláda demisi nepodá, těžko se s věřiteli dohodne, když se jí to nepodařilo v předchozím půlroce.
c) Vláda demisi nepodá, ale dohodne se na předčasných volbách a dočasné technokratické vládě (jako tomu bylo na podzim 2011). Taková vláda asi nebude mít dostatečný mandát pro jednání s věřiteli, ale nouzovou pomoc by eurozóna nejspíš už uvolnila.
NE:

Pokud Řekové v referendu řeknou „ne“, bude to znamenat další nejistotu a těžko lze v takovém případě odhadnout další vývoj. Nejspíš zůstanou zavřené řecké banky, jimž ECB jen těžko poskytne další peníze. Možná ale bude eurozóna opět oddalovat řešení, a to do další lhůty - 20. července, kdy má Řecko splatit ECB 3,49 miliardy eur.

Řecká vláda tvrdí, že „ne“ z referenda posílí její mandát pro jednání. Mezinárodním věřitelům však došla trpělivost, s toutéž vládou se o kompromis snaží už půl roku. V takovém případě by asi Řecko bylo nuceno zavést národní měnu, neboť bankám už dochází hotovost a nebude mimo jiné v čem vyplácet důchody. Toto je ale administrativně, logisticky i časově velmi náročný úkol.

Podle některých odborníků záporný výsledek referenda posune Řecko blíž k vystoupení z eurozóny. Podle jiných se ale Brusel bude této variantě i nadále bránit, protože by se mu zhroutil jeho projekt eura. To by mělo vliv na kapitálové trhy a také by to mohlo zdražit úvěry dalším ekonomicky slabým zemím (Portugalsko, Itálie, Španělsko) v očekávání investorů, že by i tyto opustily euro. Takže i když předseda EK prohlašuje, že Řekové v neděli hlasují o setrvání v eurozóně, zdá se to být spíše jen výhrůžka.

Vystoupení z eurozóny by byl bezprecedentní a dlouhý proces. Takže i v tomto případě by musely Atény s mezinárodními věřiteli dospět co nejrychleji k nějaké dohodě alespoň na překlenovací období a poté stejně jednat o restrukturalizaci starých dluhů.