V ruském sankčním seznamu je až 200 politiků. McCain z něj má srandu

John McCain

John McCain Zdroj: CC BY-NC 2.0: [Barret] via Flickr

V sankčním seznamu, kterým Moskva reagovala na protiruské sankce Evropské unie a USA, je zařazeno na 200 zahraničních politiků a veřejných činitelů, z nichž největší část připadá na Spojené státy. Napsal to list Izvestija. Mezi postiženými Američany jsou prý mimo jiné šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, šéfové senátních výborů John McCain a Robert Menendez, poradce Bílého domu Ben Rhodes či vůdce demokratických poslanců v Senátu Harry Reid.

Moskva svůj seznam odmítá zveřejnit a Izvestija se odvolávají na své zdroje v ruské diplomacii. Ty tvrdí, že seznam může být v případě nových západních sankcí proti Rusku „zrcadlově“ rozšířen. Ruští diplomaté v zahraničí prý pečlivě sledují případné nepřátelské výroky západních politiků, z nichž se pak stávají kandidáti sankcí. Přednost údajně mají lidé, kteří mají finanční konta v Rusku. Ty jim pak Moskva zablokuje a vystaví postižené osoby i vízovému embargu.

Na údajné zařazení do ruského sankčního seznamu reagoval McCain. „Můj neexistující bankovní účet v Moskvě je teď zamrzlý jak na Sibiři,“ prohlásil v rozhovoru pro server Politico. „Moje jarní dovolená na Sibiři je ztracena, stejně jako mé akcie Gazpromu,“ komentoval politik ironicky ruský seznam. „To mě ale nezastaví, abych bojoval za svobodu, nezávislosti a územní celistvost Ukrajiny včetně Krymu,“ dodal McCain.

McCain: Můj neexistující bankovní účet v Moskvě je teď zamrzlý jak na Sibiři

Ruský sankční seznam se podle Izvestijí týká i evropských států. Počet postižených osob prý kolísá podle jednotlivých zemí mezi deseti a dvaceti. Jako příklad ruský list uvádí Maďarsko, které je v „černém“ seznamu zastoupeno patnácti politiky údajně protiruského zaměření. Je mezi nimi údajně i jeden expremiér. O případných jménech českých politiků se list nezmiňuje.

Rusko se podle Izvestijí drží zásady reciprocity a sankční opatření jsou prý vždy přímou reakcí na obdobné kroky Západu. Západní podnikatelé ale údajně v ruských seznamech nefigurují. Izvestija v článku naznačují, že příznivější stanovisko ruská diplomacie zaujala vůči zemím, kterým se protiruské sankce nelíbí. List jmenuje Slovensko, Rakousko, Španělsko, Kypr, Řecko a Itálii.