V síti špionážního programu NSA končili v drtivé většině obyčejní lidé

Centrála NSA ve Fort Meade v Marylandu.

Centrála NSA ve Fort Meade v Marylandu. Zdroj: Unknown via Wikimedia

V síti špionážního programu americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) zaměřeného na sběr komunikačních dat končily v drtivé většině případů údaje z běžného života obyčejných lidí. Zachyceny ale byly i důležité zpravodajské informace.

Devět z deseti držitelů účtů, kteří byli zachyceni v síti a jejichž seznam předal bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden americkému listu The Washington Post, nepatřili k zahraničním cílům, na něž byli program zaměřen. A téměř polovina z desítek tisíc analyzovaných souborů „obsahovala jména, e-mailové adresy nebo jiné detaily, které NSA zaregistrovala jako ve vlastnictví amerických občanů nebo rezidentů, citoval Reuters zmiňovaný deník.

Odhalení jaderného programu, teroristů i ryze soukromých věcí

Podle The Washington Post ovšem NSA zachytila také soubory, které obsahovaly informace nesmírné zpravodajské hodnoty, včetně „čerstvého odhalení tajného jaderného projektu v zámoří, dvojí tváře zdánlivého spojence, vojenského neštěstí, které postihlo nepřátelskou mocnost, a totožnosti agresivních vetřelců v americké počítačové síti“.

Sledování komunikace vedlo k zadržení některých osob podezřelých z terorismu, včetně Umara Pateka, který byl podezřelý z podílu na pumovém útoku z roku 2002 na indonéském ostrově Bali.

NSA
Zkratka NSA pochází z the National Security Agency/Central Security Service (Národní bezpečnostní agentura/Centrální bezpečnostní služba, NSA/CSS). Vládní agentura, založená v roce 1952, má za cíl sběr a analýzu zahraniční komunikace a dále koordinaci a řízení a provádění specializované činnosti, jejichž účelem je získávání zpráv zahraničních rozvědek.
NSA je nechvalně proslulá různými skandály ohledně mimosoudního odposlouchávání a shromažďování dat o občanech USA, jakož i cizích státních příslušnících.

Mnoho dalších zachycených souborů ale označili analytici za bezcenné. Souvisely s intimnostmi, jako jsou milostné vztahy, nevěry, změny politických názorů a konverze k jinému náboženství či finanční potíže.

List uvedl, že přezkoumal asi 160 tisíc e-mailů a sms a 7900 dokumentů převzatých z více než 11 tisíc on-lineových účtů shromážděných v letech 2009 až 2012.

Činitelé tajné služby odmítli potvrdit nebo vyvrátit pravost zachycených údajů, které Snowden poskytl listu, uvedl Reuters.