V Sýrii uzavřela vláda příměří s povstalci ve dvou důležitých oblastech

Opoziční bojovníci u stíhačky syrské armády

Opoziční bojovníci u stíhačky syrské armády Zdroj: CTK

Syrská vláda prezidenta Bašára Asada a protirežimní povstalci z řad radikálních islamistů se za zprostředkování Organizace spojených národů dohodli na příměří na dvou důležitých bojištích. Informovala o tom dnes syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi dlouhodobě sleduje z Londýna. Cílem klidu zbraní je umožnit evakuaci bojovníků i civilistů z obležených oblastí.

Dohoda o dočasném příměří umožňuje povstalcům opustit město Zabadání ležící asi 30 kilometrů severozápadně od Damašku u libanonských hranic, které obléhají příslušníci armády věrné Asadovu režimu. Z vládních vězení by se v rámci dohody údajně mělo dostat až 500 příslušníků opozice.

Na oplátku by měl Damašek moci evakuovat asi 10 tisíc šíitských civilistů ze dvou vesnic na severu provincie Idlib, které jsou naopak v obklíčení koalice radikálních islamistů, jejímiž členy jsou mimo jiné skupiny Ahrár aš-Šám a An-Nusra, které jsou napojené na teroristickou síť Al-Káida.

Informaci o uzavření dohody agentuře AP kromě mluvčí OSN Jessy Chahineové potvrdil také radikální saúdskoarabský duchovní Abdalláh Muhajsíní. Podle SOHR se na vyjednání dočasného lokálního příměří podílely také převážně sunnitské Turecko, které podporuje protiasadovské rebely, a šíitský Írán, který je hlavní oporou Damašku.

Kdy přesně vstoupí příměří v platnost a jak dlouho bude trvat, není jasné. K evakuaci zraněných by ale podle agentury Reuters mohlo dojít již dnes či během víkendu. Předchozí klid zbraní v oblasti Zabadání a na severu provincie Idlib vydržel jen krátce. Syrská občanská válka si podle odhadů dosud vyžádala kolem 250 tisíc obětí a z domovů vyhnala více než 11 milionů lidí.