V ulicích Hongkongu jsou opět tisíce lidí

Protesty v Hongkongu

Protesty v Hongkongu Zdroj: CTK

V Hongkongu dnes v časných ranních hodinách vyrazily znovu do ulic tisíce demonstrantů požadujících větší demokracii. Protesty jsou zatím klidné a policie se drží zpátky. Mnozí protestující tábořili na ulicích, uvedla agentura DPA.

Události v Hongkongu se ale promítly do jednání čínského ministra zahraniční Wang Ie v USA. Setkal se tam ve středu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym i s bezpečnostní poradkyní Susan Riceovou, která s ním jednala za přítomnosti prezidenta Baracka Obamy.

Demonstranti požadují rezignaci hongkongského premiéra Leunga Čchun-jinga a zrušení kontroverzní volební reformy. Demonstranti dali vládě ultimátům, že pokud dnes nesplní jejich požadavky, obsadí vládní budovy. Mnoho se jich proto sešlo u sídla vlády. Protesty začaly minulý týden na popud studentů.

Lidem se nelíbí předem určený seznam kandidátů

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor, a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči. Prodemokratičtí aktivisté chtějí, aby volby v roce 2017 byly plně demokratické.

Kerry se při středečním setkání s Wangem vyslovil pro to, aby Čína volební systém změnila, avšak Wang k tomu novinářům sdělil rozhodně: „Záležitosti Hongkongu jsou vnitřní věc Číny. Všechny státy by měly respektovat její svrchovanost.“

Agentura AP k tomu napsala, že Čína a USA se navzájem potřebují, ale zároveň dokážou otevřeně jednat o záležitostech, na něž mají odlišné názory. Kerry hovořil o „novém modelu vztahů“. „Toho, co máme společné, je mnohem více, než toho, co nás dělí,“ prohlásil.

Respektujte práva demonstrujících, vyzval Kerry Čínu

Americký ministr také vyzval úřady v Hongkongu, aby respektovaly práva demonstrujících a aby jim umožnily v klidu projevit své názory. Wang zdůraznil, že žádný stát „nemůže tolerovat nelegální narušování veřejného pořádku“. Podle něj jsou hongkongské úřady schopné situaci zvládnout.

Obama, s nímž Wang hovořil po setkání s Kerrym, řekl, že Washington dění v Hongkongu bedlivě sleduje, a také on se přimlouval za klidné řešení. Bílý dům vydal prohlášení, v němž se zdůrazňuje, že USA „jsou pro zachování otevřeného systému, který je nezbytný pro udržení stability a prosperity Hongkongu“.

Hongkong zažívá nejvážnější nepokoje od roku 1997, kdy se vrátil pod čínskou správu. O víkendu policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla s použitím slzného plynu a pepřového spreje a někde přišly ke slovu i obušky. Zatčeno bylo takřka 150 protestujících a desítky lidí utrpěly zranění. Od roku 2005 to bylo poprvé, co pořádkové síly použily slzný plyn.

Zahraniční tisk: Nebeský klid v neklidném Hongkongu