V USA vzniklo více míst, než se čekalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Největší ekonomika světa v dubnu vytvořila více pracovních míst, než se očekávalo, a tak snížila obavy investorů o zdraví amerického hospodářství. Podle zprávy amerického ministerstva práce vzniklo minulý měsíc ve Spojených státech mimo zemědělství 165 tisíc nových pracovních míst, analytici očekávali jen 140 tisíc. Míra nezaměstnanosti také poklesla, a to ze 7,6 procenta na 7,5 procenta a je nejníže od prosince 2008.

Pozitivní dojem vzbuzuje fakt, že počet práceschopného obyvatelstva se v dubnu nesnížil a za poklesem míry nezaměstnanosti tak opravdu stojí vyšší zaměstnanost.

Míra nezaměstnanosti pokračuje v sestupném trendu a na přelomu let 2014 a 2015 by se měla podle očekávání americké centrální banky (Fed) zastavit na úrovni 6,5 procenta. To je také úroveň, na které Fed plánuje utáhnout kohoutky své uvolněné měnové politiky, v rámci níž nyní pumpuje do ekonomiky 85 miliard dolarů měsíčně.

Čerstvá čísla tedy ukazují, že USA nezažily letos jen jarní boom, ale že zůstávají na trajektorii mírného, ale stabilního ekonomického růstu, který přidusilo letošní zvýšení daní a omezení veřejných výdajů. „Vcelku to byla pozitivní zpráva,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Paul Ashworth ze společnosti Capital Economics. „Stále vidíme ale dopad výdajových škrtů ve státním rozpočtu,“ dodal.

Došlo také k revizi počtu nových míst za únor a březen, vzniklo o 114 tisíc míst více, než se původně myslelo. To posunulo měsíční průměr za poslední čtvrtletí na 212 tisíc.

Pro americké akcie to byl mimořádně úspěšný týden, širší index S&P 500 oslabil pouze ve středu a v závěru týdne se poprvé v historii podařilo uzavřít nad hranicí 1600 bodů, konkrétně 1614,42 bodu. Na historická maxima posiloval i hlavní americký index Dow Jones, který se během pátečního obchodování dostal na hranici 15 tisíc bodů.